Svet začína byť v pohotovosti: Koronavírus sa šíri neuveriteľnou rýchlosťou

NETKY.SK • 26 Január 2020, 09:26 • 2 min
Svet začína byť v pohotovosti: Koronavírus sa šíri neuveriteľnou rýchlosťou

Šírenie nebezpečného koronavírusu sa stále nedarí zastaviť. Čínske úrady navyše v nedeľu varovali, že schopnosť šírenia tohto nebezpečného ochorenia, ktoré má na konte už vyše päť desiatok životov, bude aj naďalej silnieť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šíri sa po celom svete

Inkubačná doba sa v niektorých prípadoch preťahuje z jedného až na 14 dní. Práve to nahráva stále silnejúcemu šírenie koronavírusu. Chorí totiž až dva týždne nemusí vedieť, že sa nakazili - k prvým prejavom dôjde pokojne až za dva týždne. To je zásadný rozdiel v porovnaní so SARS. U neho je inkubačná doba dva až sedem dní, v niektorých prípadoch sa prvé prejavy ochorenia môžu prejaviť až po desiatich dňoch. Koronavírus teda v otázke šírenia podľa čínskych úradov predstavuje oveľa väčšiu hrozbu než SARS. Epidemiológovia však uvádzajú, že je vírus menej virulentný ako v prípade SARS, to okrem iného znamená, že má menšiu schopnosť usmrtiť pacienta. Koronavírus sa dostal do Európy už v piatok. Vo Francúzsku hospitalizovali postupne troch ľudí, ďalších dvoch nakazených potom ohlásili Spojené štáty. Ochorenie sa však rozšírilo aj do Austrálie, Japonska, Južnej Kórei, Nepálu, Malajzie, Thajska či napríklad Vietnamu.

 

 

Pätnásť úmrtí počas jediného dňa

Čínski zdravotníci zaznamenali v nedeľu pätnásť nových úmrtí, vrátane prvého v Šanghaji, a cez 300 nových prípadov choroby. Úrady v sobotňajšej bilancii uvádzali 41 mŕtvych a 1372 nakazených. Každý nakazený človek chorobu prenesie na ďalších dvoch až troch ľudí, uvádzajú dve na sebe nezávislé britskej štúdie, uvádzajú novinky.cz. Či sa bude infekcia šíriť podľa nich záleží na efektívnosti ochranných opatrení, pre zastavenie epidémie by sa však úradom muselo podariť zabrániť prenosu v 60 percentách prípadov. Vedci z univerzity v anglickom Lancasteri odhadujú, že pri súčasnom stave bude iba vo Wu-chan do 4. februára cez 190 000 nakazených.

 

 

Koronavírus už aj v Rakúsku
Susedné Rakúsko je ďalším štátom, ktorý musí riešiť koronavírus. Vo Viedni skončila v starostlivosti lekárov čínska letuška, u ktorej je podozrenie práve na túto infekciu. Prvý prípad nakazenia ohlásila tiež Kanada. Celkovo už chorobe podľahlo 56 ľudí a po celom svete je už viac ako 2000 nakazených.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies