Moslimovia v mnohých krajinách oslavujú koniec ramadánu

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 10:59 • 2 min
Moslimovia v mnohých krajinách oslavujú koniec ramadánu

KÁHIRA - Moslimovia v mnohých krajinách arabského sveta začali dnes oslavovať trojdňový sviatok íd al-fitr, ktorým sa tradične končí pôstny mesiac ramadán.

slovakia

left justify in out

Začiatok tzv. sviatku prerušenia pôstu stanovila na dnešný deň Saudská Arábia, ktorá je kolískou islamu a spravuje jeho najposvätnejšie mestá Mekku a Medinu. Rijád označil štvrtok za oficiálny posledný deň ramadánu.

 

Podľa agentúry DPA sviatok íd al-fitr v rovnakom termíne oslavuje aj minimálne 11 ďalších prevažne moslimských krajín: Bahrajn, Egypt, Indonézia, Jemen, Jordánsko, Katar, Kuvajt, Libanon, Palestína, Spojené arabské emiráty a Sýria.

 

Omán a Maroko však oznámili, že trojdňový sviatok prerušenia pôstu, počas ktorého moslimovia zvyknú dávať almužny chudobným, začnú oslavovať až v nedeľu.

 

Začiatok a koniec každého islamského lunárneho kalendára sa stanovuje na základe pozorovania mesačných cyklov, takže termíny sviatkov sa v jednotlivých krajinách môžu líšiť. Mnohé islamské krajiny však slávia sviatky v rovnakých termínoch ako Saudská Arábia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies