Spojené štáty odmietli ponuku na rozhovor, Biden si vyslúžil kritiku Moskvy

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 20:47 • 2 min
Spojené štáty odmietli ponuku na rozhovor, Biden si vyslúžil kritiku Moskvy

MOSKVA - Rusko skritizovalo USA za odmietnutie ponuky prezidenta Vladimira Putina, ktorý americkému prezidentovi Joe Bidenovi navrhol videorozhovor v priamom prenose.

slovakia

left justify in out

Cieľom videohovoru mala byť podľa agentúry AP snaha o zníženie napätia, ktoré vyvolal medzi oboma lídrami práve výrok, v ktorom Biden pripustil, že Putina možno považovať za "zabijaka".

 

Moskva hovorí o premrhanej príležitosti

"Bola premrhaná ďalšia príležitosť na nájdenie cesty z mŕtveho bodu v rusko-amerických vzťahoch," uviedol ruský rezort diplomacie s tým, že "zodpovedné sú za to výlučne Spojené štáty".

 

Joe Biden v stredu pre televíziu ABC na otázku moderátora, či považuje Putina, ktorý je obviňovaný z naozaj tvrdých zákrokov voči svojim oponentom, práve za "zabijaka", odpovedal "áno".

 

V spomínanom rozhovore taktiež ruskému prezidentovi pohrozil, že ponesie následy za údajné zásahy do amerických prezidentských volieb, ktoré sa konali v novembri. 

 

img

 

Bidenove odpoveďe vyvolali okamžite vášnivú reakciu Ruska, ktoré po rozhovore s americkým prezidentom, povolalo svojho veľvyslanca v USA do Mosky na "naliehavé konzultácie o budúcnosti vťahov medzi USA a Ruskom"

 

"Čo sa týka vyjadrení môjho amerického kolegu. Čo by som mu tak odpovedal? Povedal by som mu: Buďte zdravý... Želám mu zdravie!" vyhlásil Putin, pričom poznamenal, že to hovorí "bez irónie, bez vtipov".
 

img

 

Ruský prezident následne ponúkol Bidenovi vzájomný rozhovor pod podmienkou, že sa uskutoční online v priamom prenose. Mala to byť podľa slov Putina "otvorená priama diskusia", ktorá bude "zaujímavá" pre ľudí v Rusku a v USA.

 

Biden podľa agentúry AP v piatok na otázku novinárov, či Putinovu ponuku na telefonát prijme, odpovedal: "Som si istý, že sa niekedy porozprávame".


 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona