Ruský prezident prvýkrát komentoval protestné zhromaždenia opozície v Moskve na stretnutí s Macronom

NETKY.SK • 20 August 2019, 12:45 • 2 min
Ruský prezident prvýkrát komentoval protestné zhromaždenia opozície v Moskve na stretnutí s Macronom

BREGANCON - Ruský prezident Vladimir Putin pri pracovnej návšteve Francúzska predniesol prvé hodnotenie nedávnych protestných zhromaždení v Moskve. Hlava Ruska uviedla, že všetci tí, ktorí porušili zákon počas masových protestných zhromaždení by mali byť zodpovední a pripomenul obete pokojných protestov vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Vladimir Putin na tlačovej konferencii pred stretnutím s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom zdôraznil, že občania v každej demokratickej krajine majú právo na pokojné protesty v súlade s platnými zákonmi a že orgány musia zabezpečiť vykonávanie týchto práv. "Nikto - ani úrady, ani skupiny občanov - však nemajú právo porušovať platný zákon a priviesť situáciu k absurdite alebo ku konfliktom s orgánmi," uvádza vyhlásenia ruského lídra TASS.

 

Okrem toho pripomenul protestné akcie žltých viest vo Francúzsku, pri ktorých zahynulo 11 ľudí a 2,5 tisíc bolo zranených, vrátane 2 000 policajtov. "Nechceli by sme, aby sa takéto udalosti odohrali v ruskom hlavnom meste a urobíme všetko pre to, aby sa naša domáca politická situácia vyvíjala prísne v rámci súčasného zákona," zdôraznil prezident Ruska. 

 

Putin spojil protestné akcie uskutočnené v Moskve s voľbami do regionálnych orgánov vrátane moskovského regionu. Pripomenul,  že určitý počet kandidátov nebol zaregistrovaný kvôli zjavným porušeniam počas predvolebnej kampane vrátne falšovania podpisov. Ruský prezident zdôraznil, že každý si môže obhajovať svoje právo byť zvolený prostredníctvom súdneho konania.

 

Medzi témami, ktorých sa dotkli počas rozhovoru dvaja lídri, bola situácia okolo prírodných požiarov na Sibíri a topenia ľadovcov v tejto oblasti. Obaja prezidenti tiež vyjadrili svoj záväzok vytvoriť dlhodobú stabilitu v Líbyi a obnoviť poriadok v tejto krajine. Naopak v otázke týkajúcej sa Sýrie, zostali prezidenti každý na svojej pozícii. Francúzsky prezident požadoval prímerie v bitkách v Idlibe, zatiaľ čo ruský prezident - spojenec Damašku, pevne ubezpečil, že Rusko bude naďalej plne odhodlané bojovať proti terorizmu a nedá mu čas nabrať na sile. 

 

Macron ruského prezidenta srdečne privítal, poďakoval za navštevu a oznámil, že príde do Moskvy v máji 2020 pri príležitosti 75. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Putin odpovedal výrazom vďačnosti. Celkovo rokovania medzi prezidentami Ruska a Francúzska trvali viac ako 2,5 hodiny. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies