Svet je na pokraji vyhladenia, varoval režisér William Friedkin

NETKY.SK • 29 August 2013, 18:14 • 2 min
Svet je na pokraji vyhladenia, varoval režisér William Friedkin

BENÁTKY - Režisér, ktorý dnes oslavuje svoje 78. narodeniny, prevezme večer slávnostne Zlatého leva za celoživotné dielo.

slovakia

left justify in out

Ostrieľaný americký režisér William Friedkin, ktorý režíroval filmy ako Vyháňač diabla či Francúzska spojka, dnes na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach vyzval na svetový mier v čase, keď hrozí zahraničná vojenská intervencia v Sýrii.

Režisér, ktorý dnes oslavuje svoje 78. narodeniny, prevezme večer slávnostne Zlatého leva za celoživotné dielo.

Tesne predtým dnes vyhlásil: "V mojej mysli niet pochybností, že svet je dnes na pokraji vyhladenia...Amerika sa vyhráža Sýrii, Irán Izraelu, Rusko všetkým ostatným. Každý sa vyhráža každému," citovala ho agentúra DPA.

"Amerika nemôže byť policajtom sveta. Nesmie. Nik nesmie...Keď vidím našu vládu, ako sa vyhráža inej krajine alebo ju provokuje, hanbím sa."

Na temperamentnej tlačovej konferencii Friedkin tiež povedal, že moderné americké televízne seriály sú lepšie ako hollywoodske filmy, vzdal hold velikánom ako boli Alfred Hitchcock, Orson Welles, Federico Fellini, Michelangelo Antonioni a Henri-Georges Clouzot a vyzval mladých filmárov, aby boli odvážni.

"Ak ste na filmovej škole, okamžite ju opustite," odporúčal. "...Choďte von, vezmite si malú kameru, urobte si svoj film, doma si ho zostrihajte, zaveste ho na webovú stránku a urobte si to sami. Nerobte si starosti s kritikou. Umožnite publiku vidieť vašu prácu."

Publikom dnes videlo prvé dva z 20 filmov, ktoré sa v hlavnej súťaži uchádzajú o Zlatého leva. Surrealistický debut talianskej divadelnej režisérky Emmy Dante - Via Castellana Bandiera - a snímku Tracks režiséra Johna Currana, skutočný príbeh zo života o žene v podaní Mii Wasikowskej, ktorá sólo prešla pešo austrálskou pustatinou. Obom filmom trieskali kritici, ale je nepravdepodobné, že by mali šancu získať najvyššie ocenenie festivalu, napísala agentúra DPA.

Večer premietnu ešte tretí film z hlavnej súťaže, The Police Officer's Wife (Die Frau des Polizisten) nemeckého režiséra Philipa Gröninga. Ide o trojhodinovú drámu na tému domáceho násilia, plnú násilností.

Ďalšie filmy boli premietnuté mimo súťaž, medzi nimi sj Summer 82: When Zappa Came to Sicily. Je to dokumentárny film o historickej návšteve amerického rockera na Sicílii.

Popoludní dorazil do Benátok herec Nicholas Cage a v najbližších dňoch očakávajú na červenom koberci aj Scarlett Johanssonovú či Zaca Effrona.

Festival sa skončí slávnostných udeľovaním cien 7. septembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies