Švejna navrhuje zaviesť ústavné mantinely pre daňový systém

NETKY.SK • 26 Január 2016, 16:03 • 2 min
Švejna navrhuje zaviesť ústavné mantinely pre daňový systém

BRATISLAVA - Akákoľvek vláda by mala mať mantinely pri zmenách v daňovom systéme. Tvrdí to poslanec Mosta-Híd Ivan Švejna. Súčasný stav daňového systému je totiž podľa neho veľmi nestabilný.

slovakia

left justify in out

Tvrdí, že len za posledných desať rokov napočítal viac ako 50 zmien v daňových zákonoch. "Podnikatelia obrazne povedané jednoducho nemajú čas sledovať tieto zmeny,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii.


Švejna a jeho strana preto navrhujú "v záujme kvality a predvídateľnosti daňového systému“ zaviesť zákonné ústavne mantinely, v ktorých by sa mohla vláda pri úpravách daňového systému pohybovať. Malo by ísť podľa neho v podstate o obdobu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. "Diskusia, ako limitovať akúkoľvek vládu v oblasti daňovej politiky, je legitímna a správna,“ povedal Švejna s tým, že obdobné zákony majú na príklad aj vo Švajčiarsku či Gruzínsku.


Konkrétny návrh si Švejna predstavuje tak, že by určoval súčasné sadzby jednotlivých daní ako maximum do budúcnosti. Zároveň by mohol zákon obsahovať ustanovenie, že žiadne, alebo vybrané dane, by nemohli mať vyššie sadzby ako je priemer v Európskej únii. To by podľa neho zaručilo konkurencieschopnosť slovenského daňového systému aj v porovnaní s Európou.


Podobne nastavený systém by pritom podľa Švejnu stále umožňoval stranám súťažiť v tom, či zaviesť dane progresívne, alebo rovnú daň, rovnako ako aj v tom, či upravovať priame alebo nepriame dane. Zároveň by však stanovením mantinelov maximálnej výšky sadzieb bola podľa neho vláda nútená hľadať v prípade potreby rezervy vo výdavkoch alebo v zlepšovaní výberu už existujúcich daní. "A nie rozmýšľať nad tým, ktoré dane zvýši,“ dodal Švejna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies