Švédska vláda zruší pre zákon proti gejom pomoc Ugande

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 13:57 • 2 min
Švédska vláda zruší pre zákon proti gejom pomoc Ugande

ŠTOKHOLM - Uganda pôvodne chcela homosexuálov popravovať, od čoho nakoniec upustila a uspokojila sa s doživotím v obzvlášť "závažných" prípadoch.

slovakia

left justify in out

Švédska vláda sa pripojila ku krajinám, ktoré zastavili pomoc Ugande pre zákon namierený proti homosexuálom. Hovorca švédskeho ministerstva zahraničia Sebastian Tham v stredu povedal, že Švédsko okamžite zmrazí plánovanú pomoc ugandskej vláde vo výške 0,73 milióna eur, no bude pokračovať v iných

mimovládnych programoch. V roku 2013 dosiahla poskytnutá pomoc Štokholmu Ugande výšku 25,5 milióna eur. Minulý týždeň uviedlo Nórsko, že stiahne pomoc ugandskej vláde dosahujúcu 5,83 milióna eur, zatiaľ čo Dánsko oznámilo, že prevedie plánovanú pomoc ugandskej vláde vo výške 8,6 milióna dolárov (6,2 milióna eur) na súkromný sektor a občianske skupiny. Pozastavenie pomoci už avizovalo aj Holandsko a zvažujú to aj Spojené štáty, Svetová banka už v tejto súvislosti zmrazila Ugande plánovanú pôžičku vo výške 65 miliónov eur. 

 

Ugandská vláda chce týmto zákonom zbaviť krajinu homosexuality a bez ohľadu na kritiku zo strany západných vlád, OSN a ľudskoprávnych organizácií uzákonila prísne postihy za homosexualitu vrátane doživotného väzenia. Prejavy homosexuality boli v Ugande trestané aj doteraz, sprísňovanie postihov je však podľa podporovateľov potrebné v záujme ochrany detí pred "homosexuálmi zo Západu". Zákonodarcovia pôvodne navrhovali homosexuálov popravovať, od čoho nakoniec upustili a uspokojili sa s doživotím v obzvlášť "závažných" prípadoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies