Švajčiari našli vo Francúzsku podozrivé dokumenty o Blatterových platbách

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 09:29 • 2 min
Švajčiari našli vo Francúzsku podozrivé dokumenty o Blatterových platbách

ŽENEVA - Vyšetrovatelia švajčiarskej generálnej prokuratúry získali v spolupráci s francúzskymi úradmi nové dôkazy pre trestné konanie s bývalým prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppom Blatterom.

slovakia

left justify in out

Pochádzajú zo sídla Francúzskej futbalovej federácie, ktoré v utorok prehľadali na príkaz úradu tunajšej finančnej prokuratúry. Trestné stíhanie voči Blatterovi otvoril v závere septembra minulého roka švajčiarsky generálny prokurátor Michael Lauber.

 

Podozrivý je zo zlého spravovania a zo sprenevery financií riadiaceho orgánu svetového futbalu. Delikty súvisia s netransparentnou platbou dvoch miliónov švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu a s nevýhodným predajom práv na televízne vysielanie z majstrovstiev sveta pre karibskú oblasť vtedajšiemu viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi.


"Zaistené boli dokumenty súvisiace s podozrivou platbou," uviedla v stredu švajčiarska strana, ktorá požiadala francúzske úrady o pomoc už 14. januára. Etická komisia FIFA v októbri Blattera s Platinim najskôr suspendovala na 90 dní a v decembri obom mocným mužom svetového futbalu zastavila činnosť na osem rokov. Odvolacia komisia tresty len zmiernila na šesť rokov, obaja sa obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.


Hovorca úradu švajčiarskeho generálneho žalobcu André Marty v januári avizoval, že do konca kalendárneho roka, najneskôr v polovici toho nasledujúceho by mohli byť formálne vznesené konkrétne obvinenia. Blatterovi bude v tom prípade hroziť trest odňatia slobody na päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies