Supertajfún Mangkhut blížiaci sa k Filipínam mierne zmenil smer

NETKY.SK • 14 September 2018, 08:29 • 2 min
Supertajfún Mangkhut blížiaci sa k Filipínam mierne zmenil smer

MANILA - Silný tajfún Mangkhut, ktorý sa blíži k severozápadným Filipínam, kde masovo evakuujú obyvateľov, v piatok trochu zmenil smer a mieri k viac obývaným oblastiam.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa predpokladalo, že udrie v sobotu ráno na severnom konci provincie Cagayan. Teraz tajfún pravdepodobne dosiahne pevninu viac na juhu, bližšie provincii Isabela, a odtiaľ sa preženie severnou poľnohospodárskou oblasťou, uviedol filipínsky štátny meteorológ Chris Perez. Zmena smeru však podľa neho neurobí veľký rozdiel, keďže je tajfún obrovský.

Mangkhut bol v piatok vzdialený od Filipín zhruba 400 kilometrov a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 205 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 255 kilometrov za hodinu, informovali filipínski meteorológovia. Centrum pre varovanie pred tropickými cyklónami (JTWC) sídliace na Havaji charakterizuje Mangkhut ako supertajfún sprevádzaný silným vetrom a poryvmi, ktoré sa rovnajú hurikánu piatej kategórie v Atlantickom oceáne. Živel ohrozuje viac ako štyri milióny ľudí a môže so sebou priniesť intenzívne dažde, ktoré môžu vyvolať záplavy a zosuvy pôdy. Výstrahy pred tajfúnom vyhlásili v 25 provinciách na ostrove Luzon, kde platí obmedzenie leteckej a námornej dopravy.

Po Filipínach tajfún zamieri k Číne. Podľa Hongkonského observatória príde Mangkhut k čínskej pevnine v pondelok ráno do oblasti južne od Hongkongu a severne od ostrovnej provincie Chaj-nan. Už z neho nebude supertajfún, prinesie však so sebou vietor s rýchlosťou 175 kilometrov za hodinu. Inštitúcia varovala obyvateľov Hongkongu, aby prijali vhodné preventívne opatrenia a "venovali pozornosť najnovším informáciám" o tajfúne. Provincie Kuang-tung, Kuang-si a Chaj-nan koordinujú prípravy na Mangkhut, ktoré zahŕňajú aj obmedzenie dopravy a presun ľudí do úkrytov, uviedla čínska meteorologická agentúra. Na živel sa pripravuje aj provincia Fu-ťien.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies