Dohoda je na svete: Grécko ostáva v eurozóne!

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 09:30 • 2 min
Dohoda je na svete: Grécko ostáva v eurozóne!

BRUSEL - Lídri eurozóny po nečakane dlhom 16-hodinovom maratóne rokovaní s viacerými technickými prestávkami a separátnymi rokovaniami dospeli ku konečnej dohode o Grécku, podľa ktorej si táto krajina udrží členstvo v eurozóne.

slovakia

left justify in out

Informáciu medzi prvými potvrdil predseda Európskej rady Donald Tusk i belgický premiér Charles Michel prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

 

 

 

Následne prišla rovnaká informácia aj od hovorcu cyperskej vlády v znení "Zdá sa, že máme dohodu". Rovnako aj luxemburský premiér Xavier Bettel prostredníctvom Twitteru odkázal, že "Európa je silná!", lebo sa dokázala dohodnúť.

 

 

 

Najvyšší predstavitelia eurozóny začali rokovania v nedeľu popoludní o tom, či sú vhodné podmienky na začatie rokovaní s Aténami ohľadne tretieho programu finančnej pomoci v odhadovanej výške 82-86 miliárd eur.

 

Premiéri a prezidenti mali k dispozícii dokument vypracovaný ministrami financií eurozóny, ktorí rokovali tesne pred eurosummitom. Tento dokument sa počas nočných rokovaní stal hlavným pracovným nástrojom lídrov eurozóny, pričom kým vznikla konečná podoba záverov, text sa najmenej päťkrát zmenil.

 

Podstatné však je, že grécky premiér Alexis Tsipras sa nakoniec dohodol na prijateľnom kompromise s eurozónou a teraz musí túto dohodu politicky obhájiť doma v parlamente a pred vlastnými voličmi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies