Sulík: Najlepšie by bolo, keby sa štátne lesy sprivatizovali

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 07:29 • 2 min
Sulík: Najlepšie by bolo, keby sa štátne lesy sprivatizovali

BRATISLAVA – Štát by nemal podnikať a všetko, čo vie zabezpečiť súkromný sektor, do toho by štát nemal "liezť". Tvrdí to opozičný poslanec NR SR za SaS Richard Sulík. Myslí si totiž, že tam, kde chýba vlastník, tam sa kradne. Príkladom sú podľa neho aj štátne lesy, a preto by bolo najlepšie, keby sa sprivatizovali.

slovakia

left justify in out

"Keď sa zle hospodári v štátnych lesoch, trápi to aj mňa osobne. Skôr či neskôr sa budem musieť na tie straty poskladať z daní," vyhlásil Sulík na záver šiesteho rokovacieho dňa 21. schôdze Národnej rady (NR) SR. Privatizáciu lesov by navrhoval s istými podmienkami. Napríklad, aby mohli do lesov chodiť cyklisti či aby sa nový majiteľ staral o turistické chodníky. 

Jeho kolega z opozičných radov Miroslav Kadúc z OĽaNO si však nevie predstaviť, že by sa lesy sprivatizovali. "Nie som zástancom štátnych podnikov, ale je tu nastavená nejaká koncepcia. Neviem si predstaviť, že by sa zmenila mávnutím prútika," povedal Kadúc. Sulík však na to zareagoval slovami, že mu vôbec neprekáža, ak si to Kadúc nevie predstaviť. "Možno by stálo za to o tom diskutovať," podotkol.

Diskusiu o privatizácii štátnych lesov vyvolala v pléne poslanecká novela o štátnom podniku. Parlamentu ju predložila štvorica poslancov Ján Mičovský, Miroslav Kadúc, Mikuláš Huba (OĽaNO) a Radoslav Procházka (nezaradený). 

Cieľom novely je podľa predkladateľov zvýraznenie osobitného postavenie štátneho podniku Lesy SR rôznymi opatreniami. Napríklad zakotvením nových princípov správy lesného a iného majetku vo vlastníctve štátu či zavedením nových vnútorných mechanizmov rozhodovania a kontroly rozhodovania podniku. 

V rokovaní by mali poslanci NR SR pokračovať vo štvrtok 27. júna ďalšími neprerokovanými bodmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies