ŠÚKL zakázal vývoz viacerých liekov

NETKY.SK • 14 August 2014, 19:18 • 2 min
ŠÚKL zakázal vývoz viacerých liekov

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal od polovice júna doteraz vývoz viacerých liekov do zahraničia.

slovakia

left justify in out

Lieky mali smerovať do Nemecka, Dánska, Holandska, Veľkej Británie, Česka, Litvy, Belgicka.
     

Ide o liek Neulasta, ktorý sa používa na zvýšenie počtu bielych krviniek po chemoterapii, onkolieky Tyverb, Tarceva a Sutent. Zakázal sa aj vývoz lieku Xeplion na liečbu schizofrénie, Betmiga na liečbu príznakov hypearktívneho močového mechúra, ako aj Yentreve na liečbu Parkinsonovej choroby.
     

Vývoz liekov sa monitoruje od vlaňajška. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia.
     

Zo Slovenska sa vlani vyviezlo viac ako milión balení liekov. ŠÚKL vlani vydal 113 rozhodnutí o nepovolení vývozu pre 85.875 balení liekov. Išlo celkovo o 24 liekov, ktorých vývoz by mohol znamenať nedostupnosť pre slovenských pacientov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies