Súdy vlani právoplatne vybavili viac prípadov než koľko prišlo

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 10:04 • 2 min
Súdy vlani právoplatne vybavili viac prípadov než koľko prišlo

BRATISLAVA – Okresné a krajské súdy v minulom roku právoplatne vybavili 1,29 milióna vecí. Je to takmer o 23-tisíc viac, ako je počet prípadov, ktoré v roku 2015 na súdy prišli.

slovakia

left justify in out

Tento pozitívny trend sa podarilo dosiahnuť druhý rok po sebe, informovala agentúru SITA hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. V roku 2015 pracovalo na súdoch priemerne 1 212 sudcov.


Pozitívny fakt, že sa súdom darilo popri novej agende priebežne rozhodovať aj „staré“ veci, sa na druhej strane negatívne podpísal na celkovej priemernej dĺžke súdneho konania v netrestných veciach. Je to spôsobené najmä tým, že súdy v minulom roku právoplatne ukončili tisícky starších, takzvaných hromadných žalôb spred približne troch rokov, ktoré až teraz vstúpili do štatistík, priblížila Donevová.

 

Zároveň uviedla, že priemerná dĺžka konania pri občianskoprávnej agende sa predĺžila na 14,4 mesiaca, čo je návrat približne na úroveň roku 2008. Plynulé vybavovanie občianskoprávnej agendy v posledných rokoch bolo a je stále ohrozené bezprecedentným množstvom takzvaných hromadných žalôb. Takéto podania majú negatívny dosah nielen na okresné a krajské súdy, ale aj na Najvyšší súd Slovenskej republiky, ako aj na Ústavný súd Slovenskej republiky.

 

Hromadné žaloby majú v dôsledku viazania kapacít súdov dosah aj na rozhodovanie štandardných podaní v rôznych agendách. Napriek tomu aj v tejto oblasti možno badať pozitívne trendy, ktoré svedčia o schopnosti súdnej sústavy zvládnuť aj neštandardné pokusy o jej zahltenie, zdôraznila hovorkyňa. Vyššej efektívnosti rozhodovania v občianskoprávnej agende na druhej strane bránil dočasný pokles sudcov rozhodujúcich v tejto agende.

 

Zatiaľ čo k 31. decembru 2014 vybavovalo občianskoprávnu agendu 730 sudcov, ku koncu minulého roka to bolo o 58 sudcov menej. Priemerná dĺžka konania klesla v trestnej agende, na ktorú nemajú priamy vplyv hromadné podania. Priemerná dĺžka trestného konania dosiahla vlani 4,4 mesiaca, v rámci tejto agendy súdy právoplatne rozhodli vyše 84-tisíc vecí.

 

V trestnej agende okrem toho druhý rok po sebe pokračoval trend poklesu počtu odsúdených osôb, čo možno pripísať celkovému pozitívnemu trendu znižovania kriminality v Slovenskej republike. V roku 2013 bolo odsúdených 36 079 osôb, v roku 2014 to bolo 33 610 a v roku 2015 29 691 osôb, čo je najmenej od roku 2009. Významne klesol aj počet nepodmienečne odsúdených. Zatiaľ čo v roku 2014 to bolo 5 333 osôb, vlani bolo na nepodmienečné tresty odsúdených 4 946 osôb, čo je najmenej od roku 2002.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies