Sudcovia prešli hodnotením, Žitňanskej sa nepozdávajú priaznivé výsledky

NETKY.SK • 14 September 2015, 14:23 • 2 min
Sudcovia prešli hodnotením, Žitňanskej sa nepozdávajú priaznivé výsledky

BRATISLAVA - Prvá pätina slovenských sudcov už prešla hodnotením ich práce, prevažná väčšina dostala najlepšiu známku. Podľa bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ktorá vo vláde Ivety Radičovej hodnotenia v roku 2011 opätovne zaviedla, to nie je v poriadku.

slovakia

left justify in out

Výsledkom hodnotenia práce sudcov je výrok "výborný", "dobrý", "nevyhovujúci". Takouto previerkou prešlo v prvej fáze 221 služobne najstarších sudcov s praxou 25 rokov a viac. Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že prevažná väčšina hodnotení bola ukončená najlepším výrokom a žiaden sudca neskončil ako nevyhovujúci.

 

Žitňanská očakávala, že hodnotenia budú rôznorodejšie. "Normálne je pestrejšie. V každom prostredí je vynikajúcich málo, to je štandard. Ak väčšina je hodnotená výborne, navodzuje to dojem, že sa na to treba pozrieť," reagovala poslankyňa NR SR. Samotné ministerstvo zatiaľ nechce prijímať závery. Hovorkyňa Alexandra Donevová vysvetlila, že by to bolo predčasné, pretože väčšina sudcov ešte hodnotením neprešla. S tým súhlasí aj Žitňanská, podľa ktorej sa však už teraz ukazuje, že nastavené pravidlá hodnotení, ktoré prebiehajú vo vnútri súdov a majú ich na starosti sami sudcovia, bude treba zrejme korigovať.

 

"Najskôr potrebujeme poznať, ako sa s tým dokážu sami sudcovia vysporiadať, až potom môžeme prikročiť k ďalšiemu kroku," vysvetlila Žitňanská s tým, že hodnotitelia by mohli byť napríklad vyberaní z externého prostredia, z radov emeritných sudcov. Podľa Žitňanskej by mali byť sudcovia v tejto veci pod verejnou kontrolou. "V opačnom prípade nie je ten tlak a my nedokážeme zistiť, či je systém schopný sám seba očistiť," vysvetlila.

 

Žitňanská na septembrovú schôdzu parlamentu predložila malú novelu zákona o sudcoch, podľa ktorej by mali byť hodnotenia práce sudcov prístupné verejnosti. Na svojom webe by ich malo zverejňovať ministerstvo spravodlivosti. Súčasná vláda uložila v Akčnom pláne na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu súčasnému šéfovi rezortu spravodlivosti Tomášovi Borecovi úlohu predložiť takýto návrh do konca roka 2015.

Donevová informovala, že na návrhu pracujú a predložia ho v termíne. Podľa Žitňanskej je to však neskoro, pretože tak už zmena nebude prijatá v tomto volebnom období a je otázkou, aké bude mať nová vláda priority.

 

"Preto som to predložila na septembrovú schôdzu, takto to má šancu prejsť a môže to byť účinné už od januára budúceho roka," doplnila opozičná poslankyňa. Prvá fáza hodnotení, do ktorej boli zaradení služobne najstarší sudcovia, sa uskutočnila minulý rok. Tento rok prebieha na súdoch ďalšia fáza hodnotení, v rámci ktorej sa posudzuje práca sudcov, ktorí sú vo funkcii od 15 do 25 rokov.

 

Podľa Donevovej sa v tejto časti posudzuje práca zhruba dvojnásobného počtu sudcov v porovnaní s prvou časťou a hodnotenia sa v súčasnosti kompletizujú. Sudcovia sú hodnotení v päťročnom cykle, hodnotenie vykonávajú predsedovia grémií a kolégií na jednotlivých súdoch a hodnotiaca komisia vytvorená sudcovskou radou súdu. Opakované negatívne hodnotenie môže byť dôvodom na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku funkcie sudcu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies