Súd vyhlásil bankrot kórejskej dopravnej spoločnosti Hanjin Shipping

NETKY.SK • 20 Február 2017, 08:15 • 2 min
Súd vyhlásil bankrot kórejskej dopravnej spoločnosti Hanjin Shipping

SOUL - Dejiny juhokórejskej nákladnej námornej dopravnej spoločnosti Hanjin Shipping sa uzavreli. V sektore bola siedmou najväčšou na svete.

slovakia

left justify in out

V piatok (17.2.) obvodný súd v Soule vyhlásil jej bankrot.

 

Zánik Hanjin Shipping je najväčším v sektore. Experti predpokladajú, že teraz dôjde v námornej doprave k cunami.

Analytici skúmajú, prečo došlo k jej nepriaznivému koncu. Konštatovali, že roky trvajúci rast dopravy po moriach viedol napokon k vytvoreniu nadbytočnej prepravnej kapacity. Dopravné firmy medzi sebou bojovali o objednávky znižovaním cien a súčasne sa mnohé z nich nadmerne zadlžovali.

 

Otázka teraz už neznie, či skrachuje ďalšia dopravná spoločnosť; hľadá sa len odpoveď, ktorá ďalšia bude nasledovať.

Hanjin Shipping navŕšila vlani v auguste dlh 5,4 miliardy USD (5,07 miliardy eur) a ďalšie peniaze na prevádzku už nezískala. Vedenie spoločnosti sa usilovalo získať ochranu pred veriteľmi. Súd jej ju neposkytol.

 

Lode spoločnosti nemali peniaze na palivo. Prístavy ich odmietali pustiť k vykladaciemu mólu. Kapitáni nemali hotovosť na zaplatenie poskytnutých služieb. Niektoré lode zostali kotviť na mori, iné zhabali veritelia, aby sa dostali k svojim peniazom.

 

Po vyhlásení bankrotu sa začína posledná kapitola histórie spoločnosti. Nasleduje rozpredaj jej zvyšného majetku. Peniaze dostanú veritelia Hanjin Shipping.

 

Odborníci predpokladajú, že juhokórejská vláda už nedovolí, aby niektorá veľká domáca námorná dopravná spoločnosť skrachovala.

 

(1 EUR = 1,0650 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies