Súd v Tunisku poslal do väzenia muža, ktorý porušil pôstu počas ramadánu

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 07:17 • 2 min
Súd v Tunisku poslal do väzenia muža, ktorý porušil pôstu počas ramadánu

TUNIS - Súd v tuniskom meste Bizerta (Binzart) odsúdil na jeden mesiac väzenia muža, ktorý fajčil na verejnosti napriek pôstu dodržiavanému moslimami počas mesiaca ramadán. Informovala o tom v utorok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorá stíhanie fajčiara skritizovala ako "jasné porušenie osobných slobôd".

slovakia

left justify in out

Nemenovaný muž, ktorý si zapálil cigaretu paradoxne pred budovou súdu, bol obvinený z "budenia verejného pohoršenia". Ide pritom už o piatu osobu, ktorú tuniské súdy poslali do väzenia za porušovanie tohtoročného ramadánového pôstu. Zvyšní štyria muži, ktorých odsúdili 1. júna, majú stráviť za mrežami takisto mesiac po tom, ako na verejnosti jedli.

 

"Uväzniť niekoho za fajčenie cigarety alebo jedenie na verejnosti je absurdným porušením osobných slobôd jednotlivca. Neprispôsobenie sa náboženským a spoločenským zvykom nie je trestným činom," uviedla predstaviteľka AI pre severoafrický región Hiba Murájifová.

 

Organizácia upozornila, že v Tunisku neplatia nijaké zákony, ktoré by nariaďovali jednotlivcom, aby sa počas ramadánu postili a nejedli na verejnosti. Zbožní moslimovia by však počas tohto deviateho mesiaca lunárneho islamského kalendára nemali jesť, piť alebo fajčiť od východu až do západu slnka.

 

K zatýkaniu ľudí, ktorí počas ramadánu jedia na verejnosti, dochádza aj v Egypte a iných arabských krajinách. V Spojených arabských emirátoch je porušovanie každodenného pôstu zakázané zákonom, pričom za takéto konanie hrozí až mesiac väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies