Súd potvrdil známemu blogerovi päť rokov väzenia za nepovolený protest

NETKY.SK • 8 November 2017, 16:56 • 2 min
Súd potvrdil známemu blogerovi päť rokov väzenia za nepovolený protest

KÁHIRA - Egyptský odvolací súd potvrdil v stredu päťročné väzenie pre prominentného blogera a aktivistu Alá Abdala Fattáha, ktorý mu udelil súd nižšej inštancie za porušenie zákona obmedzujúceho demonštrácie. Informovala o tom agentúra DPA. Toto rozhodnutie súdu je konečné.

slovakia

left justify in out

V roku 2015 súd v Káhire poslal Fattáha na päť rokov do väzenia a nariadil mu zaplatiť 100.000 egyptských libier (okolo 5700 dolárov) za organizovanie nepovoleného protestu pred budovou parlamentu. Desiatky ďalších prodemokratických aktivistov už v Egypte uväznili za porušenie zákona zakazujúceho protesty bez súhlasu vlády. Podľa egyptských predstaviteľov je tento zákon potrebný na udržanie stability v krajine.

 

Táto legislatíva vstúpila do platnosti po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013, pričom opozícia a ľudskoprávni aktivisti ju označujú za represívnu. Abdal Fattáh je jeden z popredných bojovníkov za demokraciu, ktorí mobilizovali Egypt počas revolúcie v roku 2011 proti režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Od pádu Mubarakovho režimu sa terčom jeho kritiky a blogov stala každá nová egyptská vláda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies