Súd oslobodil bývalého ministra obrany Bartáka od obvinení z korupcie

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 17:28 • 2 min
Súd oslobodil bývalého ministra obrany Bartáka od obvinení z korupcie

PRAHA - Mestský súd v Prahe oslobodil dnes bývalého ministra obrany ČR Martina Bartáka a zbrojára Michala Smrža od žaloby za korupciu v súvislosti s armádnou zákazkou na terénne vozidlá Tatra. Podľa verdiktu sa žalobcom obvinenia nepodarilo preukázať, informoval spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, štátny zástupca sa voči nemu hneď odvolal.
     

Bartáka obžalovali po tom, ako ho bývalý veľvyslanec USA v ČR William Cabaniss v roku 2010 obvinil, že ho vo februári 2008 počas služobnej návštevy USA ako vtedajší prvý námestník ministerky obrany žiadal o úplatok, aby vyriešil problém s dodávateľom údajne ohrozujúci kontrakt pre spoločnosť Tatra. Cabaniss, ktorý bol veľvyslancom v Prahe v rokoch 2003-2006, bol predsedom dozornej rady Tatry, uviedla agentúra AP.
     

Štátny žalobca (prokurátor) žiadal pre Bartáka trest v hornej tretine sadzby, ktorá je dva až osem rokov väzenia. Smrž sa podľa neho dopustil pokusu o podvod, keď sa snažil presvedčiť manažérov Tatry, že im je za úplatok schopný zariadiť stretnutie s vtedajším premiérom Mirkom Topolánkom.
     

Barták vinu popieral. Vo výpovediach sa ho zastali Topolánek, ktorý sa zúčastnil na schôdzke v USA s dvoma americkými manažérmi Tatry, i exministerka Vlasta Parkanová. Dôkazom žaloby boli najmä výpovede trojice Američanov, okrem Cabanissa tiež bývalých manažérov Tatry Ronalda Adamsa a Duncana Sellarsa.
     

Obhajca označil obžalobu za "divoké konštrukcie" a spochybnil dôveryhodnosť amerických svedkov vzhľadom na dvojročný odstup, s ktorým sa rozhodli svedčiť, i to, že na súde nedokázali povedať, akú sumu mal Barták žiadať. Zdôraznil, že v čase údajného požadovania úplatku už vozidlá tatra prešli väčšinou testov a nehrozilo, že by vláda spoločnosti vypovedala zmluvu, pričom Barták armádne testy nemohol ovplyvniť.
     

Sudca Stanislav Králík vo verdikte konštatoval, že súd bol v dôkaznej núdzi. Za relevantné označil len štyri dôkazy, ktoré však boli spochybniteľné. Podľa vlastných slov sa nedomnieva, že by dvojica manažérov Tatry pri "vyvíjajúcich sa" výpovediach klamala, spýtal sa však, či pri rozhovoroch v USA nedošlo k nedorozumeniu.
     

Smržovi, ktorý chce žiadať finančné odškodné, podľa iDNES.cz pomohol zvukový záznam z jeho schôdzky s Adamsom, ktorú bývalý šéf Tatry tajne nahral. Výpoveď manažéra totiž bola v rozpore so záznamom, na ktorom počuť, že ponuky dával práve Adams, uviedol sudca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies