Su Ťij sa konečne vyjadrila k Rohingov, vláda je údajne pripravená na proces prinavrátenia utečencov

NETKY.SK • 19 September 2017, 08:25 • 2 min
Su Ťij sa konečne vyjadrila k Rohingov, vláda je údajne pripravená na proces prinavrátenia utečencov

RANGÚN - Mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij dnes vyhlásila, že jej vláda je pripravená začať s procesom návratu utečencov, ktorí si želajú vrátiť sa z Bangladéša do vlasti.

slovakia

left justify in out

Aun Schan Su Ťij sa takto vyjadrila v televíznom prejave k národu zameranom na situáciu v Jakchainskom štáte, odkiaľ ušli pred násilím státisíce príslušníkov moslimskej rohinskej menšiny. Su Ťij predniesla svoj prvý prejav k situácii v mjanmarskej metropole Nepjito za účasti zahraničných diplomatov, ktorých zároveň pozvala na návštevu Jakchainského štátu. Podľa nej sa väčšiny dedín násilnosti nedotkli.

 

"Väčšina sa nepridala k exodu. Chceme zistiť, prečo prebieha tento exodus. Existuje mnoho tvrdení a protitvrdení," vyhlásila Su Ťij, ktorú citovala agentúra DPA. "Odsudzujeme akékoľvek porušovanie ľudských práv a nezákonné násilie," pokračovala Su Ťij. Mjanmarsko sa podľa nej "nebojí medzinárodného šetrenia". Od 5. septembra, ako poznamenala, nedošlo k žiadnym konfliktom alebo vojenským "čistiacim operáciám", takže nie je jasné, prečo moslimovia utekajú.

 

"Naša vláda vynakladá maximálne úsilie na podporu mieru a stability," konštatovala Su Ťij, ktorá oficiálne zastáva úrad štátnej radkyne a ministerky zahraničných vecí, ale de facto je líderkou Mjanmarska.

 

Su Ťij vo svojom prejave nepoužila názov "Rohingovia" s výnimkou Armády spásy Rohingov Jakchainského štátu (ARSA), ktorá 25. augusta zaútočila na policajné a armádne pozície, čím odštartovala protiútok vládnych síl. Vzájomné strety si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov vzbúrencov. Ako armáda, tak aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality.

 

Su Ťij taktiež uviedla, že moslimovia neboli jediní, na ktorých doľahol konflikt; pred bojmi utieklo viacero ďalších etnických a náboženských skupín. Vyhlásenie líderky Mjanmarska k masovému úteku moslimských Rohingov sa netrpezlivo očakávalo už niekoľko týždňov, pretože doteraz k nemu nezaujala žiadne zásadné stanovisko, za čo čelila ostrej kritike. Niektorí jej kritici dokonca žiadali, aby jej odobrali Nobelovu cenu mieru.

 

Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milióna Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina moslimského vierovyznania čelí v prevažne budhistickom a z jazykového hľadiska väčšinovo sinotibetskom Mjanmarsku tvrdým perzekúciám.

 

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uviedla, že od 25. augusta do 15. septembra ušlo z Mjanmarska do Bangladéša 409.000 rohinských utečencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies