Štúdia odhalila, kde sa v mozgu nachádza zdroj kreativity

NETKY.SK • 11 Apríl 2020, 14:54 • 2 min
Štúdia odhalila, kde sa v mozgu nachádza zdroj kreativity

Rozšírené presvedčenie tvrdí, že kreativita je produktom pravej hemisféry mozgu. V tejto súvislosti sa aj o inovatívnych ľuďoch hovorí, že viac využívajú svoju pravú hemisféru, zatiaľ čo tí, ktorí využívajú viac ľavú, majú byť podľa týchto predstáv analytickí a logickí. Neurovedci sú však k tomuto zjednodušenému vnímaniu fungovania ľudského mozgu dlhodobo skeptickí.

slovakia

left justify in out

 

Neurovedci tvrdia, že na podporu tejto teórie nie je dosť dôkazov, pričom taká komplexná schopnosť ľudí, ako je kreativita, podľa nich musí čerpať z rozsiahlych oblastí oboch hemisfér. Nové svetlo sa do tejto kontroverzie pokúsila vniesť štúdia zobrazovania mozgovej aktivity Creativity Research Lab Drexelovej Univerzity, počas ktorej monitorovali mozgovú aktivitu džezových gitaristov počas improvizácie. O výskume informoval portál Science Daily.

 

Na kreativitu využívame obe hemisféry
Štúdia, ktorej výsledky publikovali v časopise NeuroImage, pritom ukázala, že kreativitu poháňa predovšetkým pravá hemisféra u muzikantov, ktorí majú menej skúseností s improvizáciou. Hudobníci, ktorí sú v tejto oblasti veľmi skúsení, sa však viac spoliehajú na ľavú hemisféru. To podľa vedcov naznačuje, že kreativita je "schopnosť pravej strany mozgu", keď človek čelí neznámej situácii, no u človeka, ktorý je v tejto oblasti skúsený, vychádza z dobre naučených rutín ľavej hemisféry.

 

img

 

Priebeh štúdie
Vedecký tím zaznamenal elektroencefalogramy (EEG) 32 džezových gitaristov, medzi ktorými boli niektorí veľmi skúsení a iní menej. Každý z nich mal za úlohu improvizovať na šesť skladieb s naprogramovaným sprievodom bicích, basy a klavíra. Vzniknutých 192 nahrávok následne individuálne prehrali štyrom džezovým expertom a učiteľom, ktorí vyhodnotili kreativitu a ďalšie kvality nahrávok. Vedci potom porovnali záznamy EEG s hodnoteniami hudobných expertov, pričom brali do úvahy aj skúsenosti jednotlivých muzikantov.


Štúdia odhaľuje oblasti mozgu, ktoré podporujú kreatívnu hudobnú improvizáciu u veľmi skúsených hudobníkov aj ich menej skúsených náprotivkov a zároveň sa vyjadruje ku kontroverznej otázke, akú úlohu v kreativite zohrávajú pravá a ľavá hemisféra. Navyše tiež upozorňuje na dôležitú otázku definície a chápania kreativity.

 

img

 

Výsledky štúdie
"Ak je kreativita definovaná v medziach kvality produktu, napríklad piesne, vynálezu, básne alebo maľby, potom hrá kľúčovú úlohu ľavá hemisféra. Ak však kreativitu chápeme ako schopnosť človeka vyrovnať sa s novými, neznámymi situáciami, ako v prípade nových improvizátorov, potom hrá vedúcu úlohu pravá hemisféra," skonštatoval spoluautor štúdie John Kounios. Pri zohľadnení toho, ako sa mení aktivita mozgu so skúsenosťami, môže tento výskum prispieť napríklad k vývoju nových metód učenia ľudí, ako byť kreatívnymi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies