Študentská rada vysokých škôl chce, aby študenti mali nárok na rok nadštandardného štúdia zadarmo

NETKY.SK • 5 December 2017, 13:34 • 2 min
Študentská rada vysokých škôl chce, aby študenti mali nárok na rok nadštandardného štúdia zadarmo

BRATISLAVA – Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) presadzuje, aby mali študenti nárok na rok štúdia v nadštandardnej dĺžke zadarmo. Príklad si berú zo susednej Českej republiky, kde toto opatrenie funguje už niekoľko rokov. Uviedol to pre TASR predseda ŠRVŠ Bálint Lovász po utorkovom stretnutí s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu Martinou Lubyovou (nominantka SNS) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Lovász podotkol, že ŠRVŠ bude spolu s rezortom školstva, rektormi vysokých škôl, študentmi a Radou vysokých škôl SR spolupracovať na verzii návrhov zákona k vysokoškolskej reforme. ŠRVŠ presadzuje, aby študenti na Slovensku mali nárok na rok štúdia v nadštandardnej dĺžke zadarmo. "S týmto MŠVVaŠ súhlasilo, bolo to v návrhoch zákona, avšak dostalo sa do rozporu s Ministerstvom financií," priblížil. Ako doplnil, aktuálnu situáciu nevnímajú pozitívne. "Opatrenie sa ministerke až tak nepozdáva najmä kvôli finančným ukazovateľom. My z pohľadu študentov si myslíme, že kvôli financiám by študenti nemali byť nejakým spôsobom znevýhodnení," povedal Lovász.

 

"V prípade poplatkov ktoré platia študenti vysokým školám je dôležité, aby sa dostali späť k študentom. V novele vysokoškolského zákona budeme žiadať, aby sa percento o doplnení štipendijného fondu, teda 20 percent na štipendijné fondy, navýšilo," uviedol. Vyzdvihol aj dôležitosť akreditačného procesu, v ktorom budú prítomní aj samotní študenti. "Doposiaľ študenti na Slovensku nie sú súčasťou akreditačného procesu. Nový vysokoškolský zákon by mal priniesť aj takú novinku, že študenti budú môcť rozhodovať o kvalite svojej vysokej školy," priblížil.

 

ŠRVŠ naďalej vníma negatívne, že rezort školstva nepodporil fond na podporu vzdelávania, teda študentské pôžičky. "Túto formu sociálnej podpory študentov berieme ako kľúčovú. Vnímame negatívne, že s bývalým ministrom školstva Petrom Plavčanom sme sa dohodli pred rokom na dofinancovaní každoročne o 2,5 milióna eur. Študentské pôžičky však dofinancované neboli," poznamenal s tým, že ak bude tento trend pokračovať, hrozí, že zaniknú. Zároveň doplnil, že dôležitým problémom, ktorý trápi študentov, je i kvalita internátov. Podľa neho mladí ľudia odchádzajú do Česka študovať aj kvôli lepšej kvalite bývania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies