Študenti budú môcť ukázať, ako si predstavujú bývanie budúcnosti

NETKY.SK • 22 Apríl 2018, 12:02 • 2 min
Študenti budú môcť ukázať, ako si predstavujú bývanie budúcnosti

BRATISLAVA - Spoločnosť VELUX vyhlásila ďalší ročník súťaže Active House Award s témou bývania budúcnosti. Podľa štúdie Healthy Home Barometer každý šiesty Európan hovorí o tom, že býva v nezdravom vnútornom prostredí. Víziou súťaže je priniesť nový pohľad na architektúru bývania budúcnosti tak, aby mala pozitívny vplyv na fyzickú aj psychickú pohodu ľudí.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Eva Fačková, cieľom súťaže je navrhnúť koncept stavby určenej pre bývanie tak, aby priniesla nový pohľad na problematiku bývania a fungovala v súlade s princípmi aktívneho domu. Ten je určený kvalitou vnútorného prostredia, pozitívnym prístupom k životnému prostrediu a energetickou efektivitou. Budúcnosť zdravých domov si vyžaduje zmenu myslenia v otázke ich navrhovania a stavby.

 

Navrhovanie by malo prejsť od riešenia jednotlivých aspektov k uceleniu pohľadu na stavbu. Porota bude primárne hodnotiť celkové urbanistické, architektonické a dizajnové riešenie budovy, dosiahnutie štandardov aktívneho domu a zabezpečenie dostatku denného svetla.

Študenti, ktorí majú záujem vyskúšať si tento projekt sa môžu zaregistrovať do 19. októbra. Projekty do súťaže je potrebné odovzdať najneskôr 30. novembra, pričom 4. decembra zasadne odborná porota. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže bude 10. decembra. Počas súťažného obdobia budú organizované webináre, na ktoré dostanú pozvánku prihlásení študenti prostredníctvom e-mailu.

 

Samotný projekt bude hodnotený na základe energetickej spotreby budovy, vnútorného prostredia a dosahu na životné prostredie. Výsledkom meraní objektu je tzv. aktívny radar. Zahŕňa tri základné parametre, a to komfort, energiu a ochranu životného prostredia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies