Študenti a dôchodcovia môžu od pondelka cestovať vlakmi zadarmo

NETKY.SK • 16 November 2014, 13:05 • 2 min
Študenti a dôchodcovia môžu od pondelka cestovať vlakmi zadarmo

BRATISLAVA - Od pondelka 17. novembra môžu študenti do 26 rokov, dôchodcovia a seniori od 62 rokov cestovať vlakmi zadarmo.

slovakia

left justify in out

Do praxe totiž vstupuje opatrenie, ktoré v októbri prijala vláda.
      

Cestovanie zadarmo sa bude týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme. To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity (IC) vlakov. Pôjde o vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a tiež spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom.
      

Lístky zadarmo budú určené pre miesta v druhej triede. Nárok na ne budú mať všetky deti do 6 rokov, ktoré nebudú potrebovať žiaden lístok. Tiež študenti do 15 rokov, ktorí si budú musieť "kupovať" takýto bezplatný lístok na preukaz. Ten im vystavuje dopravca bezplatne.
      

Zároveň budú môcť zadarmo cestovať aj študenti denného štúdia do 26 rokov, ktorí budú tiež potrebovať lístky. Kúpia si ich buď na študentské preukazy vo forme čipovej karty vydávané školami, alebo na preukaz, ktorý im zdarma vystaví dopravca. Cestovať bezplatne budú môcť na akýkoľvek účel a na akejkoľvek trati, čiže nielen do školy, ale aj na súkromné cesty.
      

Súčasne budú môcť cestovať zadarmo vo vlakoch všetci seniori, ktorí dovŕšia vek 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov. To znamená starobní dôchodcovia, ale aj poberatelia predčasných starobných dôchodkov, vdovských, sirotských a invalidných.
      

Jazdiť železničnou dopravou budú na lístky, ktoré získajú na bezplatne vydaný preukaz. Pre ľudí, čo dovŕšia 62 rokov, ich vydá dopravca na základe občianskeho preukazu. Poberateľom dôchodkov zase na základe dokladov, ktoré preukazujú priznanie daného dôchodku.
      

V súvislosti so spustením cestovania zadarmo zvýši ZSSK od pondelka kapacitu vlakov. Spoje sa tak predĺžia o desiatky vozňov a denne pribudne 11 nových diaľkových vlakov. Každý deň podľa hovorkyne dopravcu Jany Morháčovej sa v diaľkovej doprave zvýši počet miest na sedenie takmer o 7000 a v prímestskej doprave to bude necelých 5000 miest. Od polovice decembra pritom pribudne celkovo 103 nových vlakových spojení.
      

Spoločnosť bude od pondelka denne nasadzovať 775 vozňov a 700 rušňov. Plné nasadenie čaká aj 35 nových eurovlakových súprav. V priebehu roka 2015 by ich malo byť spolu 61. Zároveň bude pre operatívne možnosti pripravených niekoľko desiatok zálohových vozňov v siedmich uzlových staniciach. 
      

Na najväčších železničných staniciach sú podľa Morháčovej k dispozícii označené pokladnice, ktoré zabezpečujú len registráciu a vydávanie nulových cestovných lístkov. "Zvýšil sa počet pokladníkov, vlakvedúcich a rušňovodičov v službe," vymenovala. Súčasne stúpol aj počet pracovníkov v nepretržitej prevádzke Kontaktného centra ZSSK, ktorí telefonicky a na emailovej adrese info@slovakrail.sk odpovedajú na otázky cestujúcich.
      

Na piatich staniciach v Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici a Prešove sú vo vybraných dňoch k dispozícii aj infopulty. Na nich sa môžu vybrané skupiny cestujúcich elektronicky registrovať pre bezplatnú prepravu.
      

Podľa ministerstva dopravy si tieto novinky v osobnej železničnej doprave vyžiadajú náklady minimálne 13 miliónov eur. S tými už počíta vládou schválený rozpočet na budúci rok. Prípadné ďalšie prostriedky zabezpečí rezort dopravy v rámci svojej kapitoly. Cestovanie zadarmo má podľa ministerstva pomôcť predovšetkým sociálne najohrozenejším skupinám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies