Strelec z Mníchova útok plánoval rok: Mal zbraň zo Slovenska!

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 11:56 • 2 min
Strelec z Mníchova útok plánoval rok: Mal zbraň zo Slovenska!

MNÍCHOV - Mladík, ktorý v piatok večer zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí a potom aj sám seba, začal plánovať útok pred rokom a použitú zbraň si kúpil nezákonne prostredníctvom internetu. S odvolaním sa na bavorský kriminálny úrad o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa bavorského kriminálneho úradu Roberta Heimbergera, navštívil vlani 18-ročný páchateľ s iránskym pôvodom - médiami označovaný ako Ali David Sonboly - nemecké mesto Winnenden, kde pri streľbe na škole prišlo v roku 2009 o život 15 ľudí. Na mieste si Heimbergerových slov zhotovil viacero fotografií.

 

 

 

Heimberger dodal, že podľa materiálu, ktorý objavili vyšetrovatelia v páchateľovej izbe a byte, bol tento mladík vášnivým hráčom násilných počítačových hier. Pištoľ typu Glock 17, s ktorou v piatok strieľal, si zakúpil na takzvanej čiernej sieti, čím sa označuje oblasť na internete, ktorá je dostupná iba pomocou špeciálneho softvéru.

 

Rodičia páchateľa sú podľa Heimbergera stále v šoku a zatiaľ neboli schopní vypovedať. Pri útoku zabil strelec deväť ľudí, z ktorých až sedem bolo v tínedžerskom veku. Zranenia utrpelo ďalších 35 osôb, avšak len štyria z nich majú strelné rany, uvádza spravodajská stanica BBC.

 

Strelec z Mníchova mal zbraň zo Slovenska

Osemnásťročný David Ali Sonboly, ktorý v piatok v Mníchove zabil deväť ľudí, zabíjal zbraňou, ktorú kúpil na Slovensku. S odvolaním sa na sudetské noviny to uvádza denník Sme. Išlo o Glock 17 s kalibrom deväť milimetrov, ktorý pôvodne slúžil ako atrapa v divadle. Overovacia značka zbrane je z roku 2014. "Zbraň nebola ostrá, ale prerobili ju, aby sa dala znovu použiť," píše Sme. Sonboly ju získal na temnom webe, čo sú webstránky, na ktoré sa človek bežne nedostane a na ktoré musí používať špeciálny softwér a musí vedieť, kde hľadať. Podľa nemeckého experta na zbrane Hansa Scholzena je možné zbraň, akú mal Sonboly, kúpiť legálne asi za dvesto eur. 

 

 

 

V minulosti podľa Sme boli zbrane zo Slovenska použité napríklad pri útokoch na redakciu Charlie Hebdo v Paríži, do Británie ich zase pašoval na kriminálnu činnosť gang z Kentu. Zbrane zo Slovenska pred minulým rokom legálne predala spoločnosť AFG z Partizánskeho. Išlo o deaktivované expanzné zbrane, ktoré bolo možné kúpiť cez internet. Zbrane následne na čiernom trhu mechanickým zásahom aktivovali, aby boli funkčné a strieľali. Po incidente v Paríži slovenská vláda zmenila zákon, podľa ktorého mohli aj cudzinci kúpiť zbraň cez internet. V súčasnosti je možný predaj expanzných zbraní len osobne, pričom kupujúci potrebuje doklady a zbraň musí nahlásiť na polícii. Cudzinci navyše potrebujú povolenie na vývoz zbrane. Zmenila sa aj technika znefunkčnenia zbrane, takže jej opätovná aktivácia je nákladnejšia. 

 

Nemci zatiaľ nepožiadali o pomoc pri pátraní po povôde zbrane v Mníchove

V prípade pátrania po pôvode zbrane, ktorou 18-ročný mladík nemecko-iránskeho pôvodu zastrelil v piatok (22.7.) v Mníchove deväť ľudí, neevidujú slovenské orgány od nemeckej polície oficiálnu žiadosť o spoluprácu. Pre TASR to dnes uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

 

Reagoval tak na medializované informácie denníka SME, že zbraň pochádza zo Slovenska. Slovenský denník sa pritom odvoláva na informácie nemeckých novín Süddeutsche Zeitung.

 

"V prípade, že nás nemecká strana požiada o pomoc, sme pripravení okamžite poskytnúť súčinnosť pri pátraní," dodal Lazarov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies