Základné školy si budú môcť vybrať, ktorý cudzí jazyk budú vyučovať ako prvý

NETKY.SK • 26 August 2019, 13:18 • 2 min
Základné školy si budú môcť vybrať, ktorý cudzí jazyk budú vyučovať ako prvý

BRATISLAVA - Základné školy si budú môcť od školského roka 2019/2020 vybrať, ktorý cudzí jazyk začnú v treťom ročníku vyučovať ako prvý.

slovakia

left justify in out

Angličtina zostáva povinná od siedmeho až deviateho ročníka, v prípade, že si ju nevyberú ako prvú. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

 

Doterajšia úprava určovala angličtinu ako prvý povinný jazyk od tretieho ročníka. Od nového školského roka sa však táto povinnosť zmení, keď si budú môcť deti zvoliť iný svetový jazyk podľa možností konkrétnej školy.

 

img

 

Rezort školstva prehodnotil súčasný stav na základe komunikácie so školami aj zamestnávateľskými zväzmi. „Okrem toho ovládanie viacerých cudzích jazykov, osobitne nemčiny a francúzštiny, ktoré sú jazykmi obchodu a kultúry, môže zabezpečiť lepšie uplatnenie na trhu práce,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva.

 

V prípade, že si žiaci zvolia iný jazyk ako angličtinu v prvom ročníku, tak si ju budú musieť zvoliť ako druhý cudzí jazyk v 7. až 9. ročníku, vzhľadom na literu zákona. Tá uvádza, že škola musí „umožniť žiakovi ovládať anglický jazyk a aspoň jeden ďalší cudzí jazyk a vedieť ich používať“.

 

img

 

Táto zmena v zákone je dobrovoľná. Ministerstvo školstva predpokladá, že väčšina škôl zostane pri doterajšej praxi a bude vyučovať angličtinu ako prvý cudzí jazyk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies