Slovensko má ďalšiu pýchu! Je ňou iba 11-ročná Agáta, ktorá má našliapnuté na úspešnú kariéru šachistky

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 08:10 • 2 min
Slovensko má ďalšiu pýchu! Je ňou iba 11-ročná Agáta, ktorá má našliapnuté na úspešnú kariéru šachistky

BRATISLAVA – Agáta Berková vyrastala v chudobných pomeroch v jednej z osád na Slovensku. Dnes ako 11-ročná poráža súperov v šachových turnajoch. Táto malá slečna pritom neunikla pozornosti ani šachovému veľmajstrovi Anatoljimu Karpovovi, ktorý si s ňou dokonca zahral aj jednu partiu. Agáta s ním pritom remizovala. Vášeň k tejto hre u nej prebudil otec, ktorý sa o ňu stará.

slovakia

left justify in out

Agátu začal učiť šach jej otec pred šiestimi rokmi. O tri roky neskôr už vyhrala slovenský turnaj GPX pre deti do ôsmych rokov.

 

Zahrala si aj so svetovými špičkami

V rovnakej vekovej kategórii sa blysla aj na majstrovstvách EÚ, kde skončila šiesta. „Šachy hrám pretože ma to baví. Stretávam sa pritom s ľuďmi a rozvíjam si myslenie,“ opísala Agáta. So šachovnicou sa pritom zoznámila už ako škôlkarka v komunitnom centre, ktoré navštevovala.

 

Agáta si pritom za svoju krátku kariéru už stihla zahrať s tými najväčšími šachovými hviezdami. Remizovala napríklad so šachovou jednotkou Tomášom Krňanom, hráčom slovenského pôvodu žijúceho v Kanade či dokonca bývalým majstrom sveta Anatolijm Karpovom.

 

„Normálne sme hrali, ale podľa mňa ma aj trochu nechal, keďže to bol priateľský zápas,“ povedala Agáta.

 

Toto malé dievča je dôkazom toho, že ak človeku na niečom skutočne záleží a má cieľ, peniaze a sociálne postavenie nehrá rolu.

 

Prvé roky života strávila v rómskej osade

Agáta totiž prvé dva roky života vyrastala neďaleko Zvolena, v rómskej osade bez základného zabezpečenia, elektriny a tečúcej vody.

 

Keďže sa jej otec rozišiel s priateľkou, matkou Agáty, na súde si presadil, aby mu bolo jeho dieťa zverené do starostlivosti.

 

Dnes je ním otec – samoživiteľ. Ako sám uviedol, matka dcéru prakticky vôbec nenavštevuje. Pred piatimi rokmi sa mu dokonca podarilo založil šachový tím, ktorý navštevujú deti z rómskej komunity.

 

Ako zhodnotil Agátin tréner René Ballo, založenie krúžku je úžasná vec, konečne majú cieľ v živote, ktorý bez toho možno nikdy nemali.

 

Aj napriek tomu, že sprvu čelili posmeškom, dnes oslavujú úspech a uznanie, čoho je dôkazom aj jeho malá zverenkyňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies