Stredoeurópske krajiny budú viac spolupracovať v oblasti bezpečnosti

NETKY.SK • 7 November 2016, 18:58 • 2 min
Stredoeurópske krajiny budú viac spolupracovať v oblasti bezpečnosti

BRATISLAVA - Slovenská republika, Česko, Maďarsko, Rakúsko, Slovinsko a Chorvátsko upevnia v rámci formátu krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC) regionálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z deklarácie CEDC, ktorú dnes v rakúskom Frauenkirchene podpísal minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) spolu s predstaviteľmi rezortov obrany z ostatných krajín tohto regionálneho zoskupenia. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.


Gajdoš vyzdvihol podpis Spoločnej deklarácie a označil ju za pridanú hodnotu k už existujúcim strategickým dokumentom z predchádzajúceho slovenského a chorvátskeho predsedníctva CEDC. „Som presvedčený, že spolupráca v rámci nášho širšieho regiónu má potenciál. Podľa nášho názoru ponúka spoločná deklarácia priestor pre kreatívne iniciatívy v rámci CEDC, ktoré môžu byť neskôr spoločne prezentované na úrovni Európskej únie,“ vysvetlil.


V zmysle deklarácie bude hlavnou oblasťou spolupráce zosúlaďovanie postojov, ktoré sa týkajú záležitostí bezpečnosti a obrannej politiky. Rovnako by sa mali koordinovať operácie v rámci OSN, OBSE, EÚ a NATO a tiež výcvik, cvičenia a rozvoj spôsobilostí. Ministri obrany zároveň každoročne zhodnotia pokrok v rámci CEDC a poveria riadiaci orgán na úrovni politických riaditeľov vytýčením ďalších možných konkrétnych oblastí spolupráce. Šéfovia rezortov obrany sa budú naďalej stretávať najmenej raz za rok v predsedníckej krajine regionálneho zoskupenia.


Širším cieľom spolupráce je zlepšenie interoperability ozbrojených síl zúčastnených krajín a cenovo efektívne budovanie požadovaných kapacít prostredníctvom vybraných projektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies