Stred a juh Slovenska môžu počas štvrtka zasiahnuť povodne

NETKY.SK • 10 September 2014, 15:50 • 2 min
Stred a juh Slovenska môžu počas štvrtka zasiahnuť povodne

BRATISLAVA - Stred a juh Slovenska môžu vo štvrtok (11.9.) pri dlhotrvajúcom daždi zasiahnuť povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal viacero varovaní, ktoré platia do piatka (12.9.) do 12.00 h.

slovakia

left justify in out

Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí pre okresy Levice, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota. "Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ.
     

Pre okresy Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Partizánske, Prievidza, Bánovce nad Bebravou, Nové Zámky, Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Revúca, Rožňava, Poprad, Spišská Nová Ves a v oblasti Košice okolie-Bodva platí prvý stupeň výstrahy.

     

Podľa meteorologičky SHMÚ Paulíny Valovej počasie na Slovensku bude v najbližších dňoch pod vplyvom výškovej tlakovej níže so stredom nad severným Talianskom. "Preto očakávame intenzívne zrážky, pri ktorých môže najmä v Trenčianskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a čiastočne Žilinskom kraji vo štvrtok (11.9.) spadnúť za 24 hodín miestami 40 až 70 mm, a za tri dni, teda v období 10.-12.9., 70 až 110 mm zrážok," doplnila Valová.
     

"Vzhľadom na vysoké zrážkové úhrny, ktoré očakávame už dnes v noci, ale najmä v priebehu zajtrajšieho dňa (11.9.), ako aj za predpokladu, že budú pretrvávať až do piatka (12.9.), očakávame na väčšine tokov Slovenska vzostup vodných hladín s dosiahnutím stupňov povodňovej aktivity. Predpokladáme, že najviac budú povodňami zasiahnuté oblasti povodia Hrona, Slanej, Rimavy a Ipľa, pričom nevylučujeme aj iné oblasti Slovenska," vysvetlila hydrologička SHMÚ Alena Blahová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies