Stratu alebo krádež pasu treba bezodkladne ohlásiť

NETKY.SK • 8 December 2010, 11:18 • 2 min
Stratu alebo krádež pasu treba bezodkladne ohlásiť

Stratu alebo krádež pasu treba bezodkladne ohlásiť

slovakia

left justify in out

img

V prípade straty alebo odcudzenia cestovného pasu je občan povinný ohlásiť túto skutočnosť bezodkladne príslušnému oddeleniu dokladov, ktoré ho vydalo, alebo ktorémukoľvek útvaru Policajného zboru.
Ak občan stratí alebo poškodí pas prvýkrát, zaplatí správny poplatok 132 eur, ak sa tak stane druhýkrát v priebehu dvoch nasledujúcich rokov, zaplatí 264 eur. Pri tretej strate alebo poškodení v priebehu dvoch nasledujúcich rokov zaplatí 330 eur.
Ako pre TASR priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru  Denisa Baloghová, pri neohlásení odcudzenia, straty alebo poškodenia, prípadne jeho zneužitia, možno občanovi uložiť pokutu v priestupkovom konaní do výšky 331 eur.
Za vykonanie zmeny údajov v cestovnom pase (napr. zápis údajov o občanovi mladšom ako päť rokov do cestovného pasu rodiča alebo zápis titulu do cestovného pasu s biometriou) samostatne zaplatí občan tri eurá.
Pri zmene priezviska držiteľa cestovného pasu SR je potrebné požiadať o vydanie nového za príslušný správny poplatok. "Vo vydanom cestovnom pase nie je možné vykonať zmenu priezviska," zdôraznila Baloghová.
Zákonná lehota na vydanie cestovného pasu Slovenskej republiky je do 30 dní alebo do dvoch pracovných dní za zvýšený správny poplatok. Občanovi sa vydáva s platnosťou na desať rokov, osobe mladšej ako 13 rokov s platnosťou na päť rokov a občanovi mladšiemu ako päť rokov sa vydáva s platnosťou na dva roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies