Strana Rómskej únie Slovenska avizuje sériu štrajkov

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 14:45 • 2 min
Strana Rómskej únie Slovenska avizuje sériu štrajkov

TORNAĽA - Strana Rómskej únie na Slovensku (SRÚS) nie je spokojná s riešením dlhodobej nezamestnanosti Rómov. Podľa jej predsedu Františka Tanka štát prostredníctvom Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporuje nezmyselné projekty namiesto zmysluplného využitia týchto peňazí. Na tlačovej besede v sobotu 7. júna v Tornali predstavitelia strany avizovali sériu štrajkov.

slovakia

left justify in out

Členovia SRÚS poukazujú najmä na podľa nich neefektívne vynakladanie peňazí určených na riešenie rómskej problematiky. "Tu máme na to dôkazy. Úrad splnomocnenca vlády napríklad podporil Nadáciu otvorenej spoločnosti, občianske združenie Divé maky, ale úplne modelovým príkladom je podpora pre Rómske internetové rádio. Mohli by sme pokračovať dotáciou pre Asociáciu zamestnávateľov Rómov. V regióne, kde pôsobí, zatiaľ naši členovia nepocítili žiadne zlepšenie v oblasti zamestnanosti," povedal Tanko.
      

Rómovia združení v SRÚS cítia tiež diskrimináciu v podnikaní. "Ako podnikateľ som teraz získal zákazku, kde by mohlo pracovať 80 ľudí. Nezoberiem ich. Ak chcem, aby dostali aspoň minimálnu mzdu, prijmem maximálne 40 ľudí, pretože zvyšok peňazí pôjde na odvody. Privítali by sme, keby nás podporili ako veľké spoločnosti. Ďalej sa cítime diskriminovaní pri štátnych zákazkách. Ak som Róm, zákazku nedostanem, tú dostanú veľké firmy. A my sa k práci dostaneme niekde až v treťom rade ako subdodávatelia," doplnil krajský predseda SRÚS v Prešove Ľubomír Kurej.
      

Podľa predstaviteľov strany Rómovia nechcú byť len pasívnymi poberateľmi sociálnych dávok. Sú presvedčení, že práce je na Slovensku dosť, a to aj takej, ktorú môžu vykonávať i ľudia s nízkym vzdelaním. "My nechceme peniaze zadarmo. Musíme si uvedomiť tri fakty. Populácia Rómov stále rastie. Je medzi nimi vysoká nezamestnanosť a hlavne bieda. Vláda by podľa nás mala okamžite tento problém riešiť, pretože sa to vyšmykne z rúk. Ľudia sú na dne a bude veľký problém. Chceme na to upozorniť sériou štrajkov po Slovensku. Naši členovia sú disciplinovaní a vedia, ako sa pri takýchto akciách na verejnosti správať. Ak sa ale problém nezačne riešiť, obávam sa, že sa zopakuje situácia z roku 2004, keď tu boli rómske sociálne nepokoje," dodal Tanko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies