Štrajky na letiskách v Taliansku a Belgicku postihli tisíce turistov

NETKY.SK • 16 Júl 2023, 09:30 • 2 min
Štrajky na letiskách v Taliansku a Belgicku postihli tisíce turistov

RÍM / BRUSEL - Štrajky zamestnancov letísk a leteckých liniek uzemnili v sobotu v Európe stovky letov a tisíce cestujúcich tak uviazli na mieste, práve na vrchole rušnej letnej turistickej sezóny.

slovakia

left justify in out

V Taliansku bolo následkom štrajku pozemného personálu zrušených približne 1000 letov, domácich a medzinárodných, spresnili predstavitelia letísk a leteckých spoločností. Ďalších 120 letov bolo zrušených v sobotu a v nedeľu na belgickom letisku Charleroi neďaleko Bruselu.

Spôsobil to štrajk pilotov nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair, ktorí protestujú proti pracovným podmienkam. Taliansky štrajk zasiahol okolo 250.000 cestujúcich, ktorí tak uviazli v jednej z hlavných turistických destinácií sveta. 

Štrajky sa konajú počas rekordnej vlny horúčav, ktorú talianska štátna meteorologická služba označila za "jednu z najintenzívnejších všetkých čias". Teploty môžu stúpnuť v Ríme na najmenej 40 stupňov Celzia a na ostrovoch Sicília a Sardínia môžu dosiahnuť 48 stupňov Celzia.

Štrajk talianskeho pozemného personálu, ktorý požaduje novú kolektívnu zmluvu šesť rokov po vypršaní tej predchádzajúcej, trval od 10.00 h do 18.00 h. Na letisku v Ríme zrušili okolo 200 letov, informovali úrady. Na letisku v Miláne sa neuskutočnilo približne 150 letov a ani desiatky ďalších v Turíne a Palerme. Taliansky minister dopravy Matteo Salvini vyzval štrajkujúcich, aby použili "zdravý rozum" a "neškodili miliónom ďalších zamestnancov a turistov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Khaleej Times
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies