Stovky moslimov sa v Prahe zúčastnili na protestnej modlitbe

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 18:08 • 2 min
Stovky moslimov sa v Prahe zúčastnili na protestnej modlitbe

PRAHA - Okolo 300 moslimov sa dnes v okolí českého ministerstva vnútra v Prahe zúčastnilo na protestnej modlitbe voči zásahu polície v objektoch Islamskej nadácie spred týždňa, ktorý ich komunita považuje za neprimeraný. Informovali o tom české elektronické médiá.

slovakia

left justify in out

V oficiálnom zdôvodnení akcie, ktorej miera opodstatnenosti je predmetom vyšetrovania, polícia uviedla, že jej cieľom bolo zadržať 55-ročného českého občana, vydavateľa a distributéra údajne rasistickej literatúry, ktorému hrozí v prípade potvrdenia viny až desať rokov za mrežami.

 

Predseda Ústredia moslimských obci Muníb Hasan Alravi varoval pri tejto príležitosti pred rastom extrémizmu a protimoslimských nálad v spoločnosti a pripomenul, že moslimov znepokojuje množstvo islamofóbnych komentárov, ktoré sa objavili vraj po policajnej akcii.

 

Priebeh vopred oznámeného protestu, ktorý monitorovali príslušníci českých bezpečnostných zložiek a na ktorom nechýbali transparenty so sloganmi ako Just a Book (Iba kniha), bol pokojný.

 

Proti spomínanému policajnému zásahu protestovala už skôr diplomatickou nótou indonézska ambasáda v Prahe, ktorá sa odvolala na Viedenský dohovor, konkrétne na pasáž o imunite diplomatov.

 

V mešite sa totiž v čase zásahu českej polície zdržiaval aj tajomník indonézskej ambasády Wahono Yuliano, ktorého práva podľa sťažovateľov polícia nerešpektovala. Z mešity boli zástupcovia veľvyslanectva prepustení až po 90 minútach napriek tomu, že sa chceli preukázať diplomatickými dokumentmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies