Výhody roamingu sa predlžujú

NETKY.SK • 9 December 2021, 15:02 • 2 min
Výhody roamingu sa predlžujú

BRUSEL - Európsky parlamentu a členské štáty EÚ dospeli k novému nariadeniu pre roamingové služby. To by malo zabezpečiť výhodné podmienky pre volanie a dátovanie v rámci EÚ krajín.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) uvítala politickú dohodu o novom nariadení o roamingu. Nové nariadenie platné do roku 2032 predĺži systém, v rámci ktorého nemožno účtovať dodatočné poplatky za volania alebo dáta použité počas cestovania v EÚ, a prinesie to klientom aj nové výhody. Výkonná podpredsedníčka EK pre digitalizáciu Margrethe Vestagerová uviedla, že občania EÚ využívajú tieto výhody už od roku 2017. "Zabezpečili sme platnosť týchto výhod na ďalších 10 rokov, aby sme pri cestovaní v EÚ zostali pripojení a mohli telefonovať, posielať správy a surfovať na internete bez ďalších nákladov," dodala k svojmu vyjadreniu.

 

img

 

K výhodám roamingu sa po novom pridáva aj nová technológia 5G. Po novom vzniká u mobilných operátorov povinnosť informovať svojich zákazníkov o tom, že pri vycestovaní do zahraničia môžu byť nútení kontaktovať čísla zákazníckych služieb, asistenčné pracoviská, poisťovne a iné spoplatnené služby.

 

Vysoké faktúry hrozia klientom, keď sa ich telefón pripojí k iným ako pozemským sieťam, napríklad na palube lietadla alebo na lodi. Nové nariadenie zaručuje klientom lepšiu informovanosť a taktiež vopred stanovený limit vo faktúre na autmoatické prerušenie takýchto služieb. Nové nariadenie poskytuje klientom aj bezplatný a lepší prístup k tiesňovej komunikácii vrátane lokalizácie volajúceho. Do júna 2023 musia byť klienti informovaní prostredníctvom textovej správy o dostupných možnostiach prístupu k tiesňovým službám.

 

img

 

V novom nariadení sa stanovujú nižšie veľkoobchodné poplatky t. j. náklady, ktoré si účtujú hosťujúci mobilní operátori výmenou za prístup do svojich sietí. V novom nariadení sa pre dátové služby stanovujú tieto veľkoobchodné limity: 2 eurá za GB v roku 2022, 1,8 eura za GB v roku 2023, 1,55 eura za GB v roku 2024, 1,3 eura za GB v roku 2025, 1,1 eura za GB v roku 2026 a 1 euro za GB od roku 2027. Pre hlasové služby platia tieto limity: 0,022 eura za minútu v rokoch 2022 – 2024 a 0,019 eura za minútu od roku 2025. Pre SMS platia tieto limity: 0,004 eura za SMS v rokoch 2022 – 2024 a 0,003 eura za SMS od roku 2025.

 

Nižšie veľkoobchodné poplatky sú prínosom pre spotrebiteľov, keďže všetci operátori by takto mali byť schopní ponúkať konkurenčné roamingové paušály v súlade so zásadou roamingu za vnútroštátne ceny. Pravidlá majú nadobudnúť účinnosť 1. júla 2022.

 

Možno vás zaujme: EÚ pohrozila Slovensku súdom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies