Steinmeier: Reakcia Nemecka po odhalení údajných špiónov USA bola správna

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 12:42 • 2 min
Steinmeier: Reakcia Nemecka po odhalení údajných špiónov USA bola správna

BERLÍN - Nemecké rozhodnutie požiadať šéfa CIA v Berlíne o opustenie krajiny bolo primeranou, nevyhnutnou odpoveďou, nasledujúcou po čerstvých obvineniach, že Spojené štáty sledujú Berlín.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes podľa agentúry Reuters nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.
     

"Naše rozhodnutie požiadať súčasného zástupcu amerických tajných služieb, aby opustil Nemecko, je správne rozhodnutie, nevyhnutný krok a primeraná reakcia na porušenie dôvery, ku ktorej došlo," povedal minister novinárom.
     

"Podľa môjho názoru bolo prijatie opatrenia nevyhnutnosťou. Musíme očakávať priateľstvo založené na dôvere," dodal Stenmeier.
     

Podľa jeho slov je - vzhľadom na medzinárodnú krízu - translatlatické partnerstvo teraz mimoriadne dôležité. Ministrovi zahraničných vecí USA Johnovi Kerrymu chce Steinmeier počas víkendu vo Viedni povedať, že Nemecko je ochotné toto partnerstvo oživiť na základe vzájomnej dôvery, píše Reuters.
     

V stredu bola zverejnená informácia, že nemecké úrady vyšetrujú prípad ďalšieho údajného špióna, ktorý mal pracovať pre USA. Len niekoľko dní predtým zatkli zamestnanca nemeckej zahraničnej rozviedky - Spolkovej spravodajskej služby (BND) - ako údajného dvojitého agenta americkej CIA. Podľa správ nemeckých médií obaja muži odovzdávali utajované informácie americkej strane.
     

Veľvyslanca USA v Nemecku Johna Emersona si v tejto súvislosti opakovane predvolali na nemecké ministerstvo zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies