Steinmeier: Bude ťažké zabrániť rozdeleniu Iraku

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 14:22 • 2 min
Steinmeier: Bude ťažké zabrániť rozdeleniu Iraku

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí v piatok povedal, že rýchly postup sunnitských ozbrojencov v Iraku je znakom, že sa stali mocnou silou v krajine a bude ťažké zabrániť jej rozdeleniu.

slovakia

left justify in out

Frank-Walter Steinmeier uviedol, že rozsiahla ofenzíva irackých povstalcov zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) v posledných dňoch ukazuje, "že militanti sa stali silou, s ktorou sa bude treba zaoberať v budúcnosti nielen v Iraku, ale v celom regióne". A ako dodal, "sťaží to politické riešenie a zabránenie rozdeleniu Iraku". Nemecko vyzvalo svojich občanov, aby opustili Bagdad a tri iracké regióny.

 

Irackí povstalci zo skupiny ISIL obsadili v noci zo štvrtka na piatok ďalšie iracké mestá a dostali sa opäť bližšie k Bagdadu. Tentoraz vstúpili do mesta Džalúla vo východnej provincii Dijálá potom, čo tamojšie bezpečnostné sily opustili svoje pozície. Miestne jednotky kurdských pešmergov posilnili ochranu sídla svojej strany v Džalúle ešte pred príchodom ozbrojencov. Podľa ďalších zdrojov padlo do rúk povstalcov aj neďaleké mesto as-Saadíja. Provincia Dijálá sa nachádza na hranici s Iránom. Mesto Kirkúk, ktoré leží severne od Bagdadu, je momentálne v rukách kurdských pešmergov, ktorí ho obsadili potom, čo irackí vojaci opustili tamojšou základňu. Chceli tak zabrániť, aby sa Kirkúk aj s okolitými ropnými poľami dostal pod kontrolu islamistov. 

Sunnitskí povstalci z ISIL v stredu obsadili mesto Tikrít, ktoré je rodiskom zosadeného diktátora Saddáma Husajna. Mesto sa nachádza len asi 150 kilometrov od Bagdadu. Extrémisti z ISIL-u ešte v utorok získali kontrolu nad druhým najväčším mestom v krajine Mósul, odkiaľ už utieklo asi pol milióna ľudí. Ozbrojencom sa už dávnejšie podarilo obsadiť niekoľko oblastí v severnej provincii Kirkúk, v susednej provincii Sálahaddín ako aj v provincii Anbár vrátane častí miest Fallúdža a Ramádí. Skupina varovala, že plánuje obsadiť aj Bagdad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies