Americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo štát Texas! Dôvodom je sporný zákon

NETKY.SK • 5 November 2021, 10:03 • 2 min
Americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo štát Texas! Dôvodom je sporný zákon

WASHINGTON - Podľa rezortu spravodlivosti volebný zákon porušuje práva voličov.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo vo štvrtok štát Texas za tamojší nový volebný zákon, ktorý obmedzuje korešpondenčné hlasovanie.

 

Voľba poštou

Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s tým, že ide o najnovšie úsilie administratívy demokratického prezidenta Joe Bidena bojovať proti volebným obmedzeniam, ktoré prijali viaceré americké štáty ovládané republikánmi.

 

Nový volebný zákon podpísal v septembri texaský republikánsky guvernér Greg Abbott. Ministerstvo spravodlivosti teraz v žalobe tvrdí, že táto právna norma porušuje práva voličov.

 

Texaský zákon sťažuje hlasovanie poštou napríklad aj tak, že úradom bráni, aby voličom zasielali nevyžiadané ponuky na korešpondenčné hlasovanie. Zároveň komplikuje identifikáciu voliča v takomto hlasovaní, zakazuje 24-hodinovo otvorené hlasovacie miestnosti či miesta, na ktorých sa dá voliť z auta.

 

Predčasné hlasovanie

Zákon tiež obmedzuje predčasné hlasovanie, ako aj to, ktoré osoby smú pri hlasovaní pomáhať hendikepovaným či voličom s jazykovou bariérou.

 

Ministerstvo spravodlivosti v žalobe tvrdí, že práve voličov, ktorí sú buď hendikepovaní, starší, s obmedzenou znalosťou angličtiny, prípadne vojaci slúžiaci mimo domova, táto nová právna norma v podstate zbavuje hlasovacieho práva.

 

Prečítajte si tiež: Očakávaný návrat zo záhrobia J. F Kennedyho sa nekonal. Konšpirátori sa cítia podvedení

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies