Štefanec: Spotrebiteľská politika EÚ je na najvyššej svetovej úrovni

NETKY.SK • 25 September 2014, 18:38 • 2 min
Štefanec: Spotrebiteľská politika EÚ je na najvyššej svetovej úrovni

BRUSEL - Ochrana spotrebiteľov je v Európskej únii na najvyššej úrovni v porovnaní s ostatnými časťami sveta a je dôležité, aby si únia toto prvenstvo udržala.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ktorý je v Európskom parlamente členom Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa.
     

Dôležitosť ochrany spotrebiteľov podľa jeho slov tkvie aj v tom, že európski spotrebitelia, občania EÚ, dávajú na spotrebiteľské výdavky viac ako polovicu HDP únie.
     

"Spotrebiteľská politika EÚ bola za posledné roky konzistentná. Teraz sa pripravuje nová politika po nástupe novej Európskej komisie, ktorá zaručuje spotrebiteľom nové práva," opísal poslanec situáciu v EÚ.
     

Podľa jeho slov treba osobitne vyzdvihnúť novú smernicu zameranú na ochranu spotrebiteľov, ktorá je platná od 13. júna 2014. Zaviedla novinku, že každý tovar môže byť v EÚ vrátený do 14 dní od jeho zakúpenia, ak s ním spotrebiteľ nie je spokojný.
     

Štefanec zdôraznil, že spotrebiteľská politika nie je dôležitá len z hľadiska inštitúcií EÚ, lebo v tomto systéme sú dôležité všetky organizácie, ktoré zastupujú spotrebiteľov a ich záujmy.
     

"Spotrebiteľská politika sa vyvíja v čase. Najmä v súvislosti s meniacim sa trhom, ktorý čoraz viac podlieha internetovému obchodu. V  tejto súvislosti musíme úzko sledovať celosvetové trendy," upozornil Štefanec.
     

Slovenský europoslanec zároveň poznamenal, že táto politika je na európskej pôde úzko previazaná s budovaním spoločného digitálneho trhu. Jednou z hlavných priorít EÚ na najbližšie obdobie je práve podpora internetového obchodu (e-commerce) a s tým súvisia aj nové práva pre spotrebiteľov, ktoré sa tvorcovia európskej politiky snažia od začiatku podchytiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies