Štefanec: Rast nezamestnanosti je dôsledkom ideológie

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 08:00 • 2 min
Štefanec: Rast nezamestnanosti je dôsledkom ideológie

BRATISLAVA - Medziročný nárast nezamestnanosti na Slovensku o jeden percentuálny bod je podľa poslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) dôsledkom ideologických opatrení vlády jednej strany a zlyhaním zdravého rozumu.

slovakia

left justify in out

V parlamentnej rozprave k správe o nezamestnanosti na Slovensku pritom kritizoval najmä zrušenie rovnej dane a zmeny v Zákonníku práce. Vláda podľa neho svojimi opatreniami najprv vyhnala prácu zo Slovenska a potom chce vybraným firmám poskytovať investičné stimuly. "Len Grécko, Španielsko a Portugalsko sú na tom horšie," uviedol k nezamestnanosti na Slovensku. 

Poslanec za Most-Híd Ivan Švejna poukázal na to, že až tretina mladých ľudí do 25 rokov je na Slovensku bez práce. Za stav nezamestnanosti na Slovensku podľa neho môžu externé vplyvy, ale aj hospodárska politika vlády. Kritizoval to, že vláda odpúšťa dane len vybraným veľkým podnikateľom za to, že vytvoria pracovné miesta. 

Jedným z dôvodov vysokej nezamestnanosti na Slovensku je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča aj vysoká byrokracia, neefektívne aktivačné práce, či zanedbaná podpora malého a stredného podnikania. Stavu nezamestnanosti podľa neho nepomáha ani zvýšenie daní a odvodov a nízka vymožiteľnosť práva. Ako uviedol, čím je vyššia nezamestnanosť, tým by vláda mala viac počúvať podnikateľov a menej odborárov. Navrhuje prijať zákonnú povinnosť zohľadňovať pri verejnom obstarávaní tzv. sociálny benefit, teda to, koľko víťaz verejného obstarávania zamestná ľudí. Sociálne dávky žiada Matovič presmerovať podnikateľom, štátu a samospráve tak, aby si nezamestnaní museli tieto dávky odrobiť. Navrhuje tiež zaviesť zákonné právo absolventa školy na prvé zamestnanie. 

Krátko po 19:00 predsedajúca schôdze Jana Laššáková prerušila rokovanie 19. schôdze. Poslanci budú v rokovaní o správe o nezamestnanosti pokračovať v piatok od 09:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies