Štefanec: Pýtal sa eurokomisára na preverovanie štátnej pomoci pre Duslo Šaľa

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 12:39 • 2 min
Štefanec: Pýtal sa eurokomisára na preverovanie štátnej pomoci pre Duslo Šaľa

BRATISLAVA – Europoslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) zaujíma, v akom stave je preverovanie daňových úľav pre firmu Duslo Šaľa zo strany Európskej komisie (EK). Vo štvrtok 17. júla sa preto listom obrátil na komisára pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu.

slovakia

left justify in out

"Očakávam, že do 15 dní dostanem odpoveď," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR Štefanec. Chemička Duslo Šaľa by mala dostať od štátu desaťročné daňové prázdniny v celkovom objeme 58 miliónov eur. V tomto prípade je však podľa Štefanca veľmi vážne podozrenie z konfliktu záujmov. Súčasný minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) totiž v minulosti podnikal spolu s Andrejom Babišom, ktorého skupina Agrofert chemičku vlastní.

      

Štátnu pomoc musí ešte schváliť EK. "Potrebujeme vylúčiť akýkoľvek konflikt záujmov pri tejto citlivej téme rozdávania verejných zdrojov," zdôraznil Štefanec. Kedy by mohla komisia zaujať stanovisko k celej veci si europoslanec netrúfal odhadnúť. Je to podľa neho veľmi individuálne. V niektorých prípadoch to EK trvá pár dní, inokedy aj niekoľko týždňov. "Myslím si, že aj časové oneskorenie vyjadrenia je dôkazom, že ozaj niečo nie je v poriadku. Že je tu podozrenie z konfliktu záujmov a zrejme aj z narušenia hospodárskej súťaže," domnieva sa europoslanec.
      

Osobne pritom podozrieva vládu, že rozdáva verejné zdroje spriazneným firmám. "Je zarážajúce, že vláda na jednej strane stále zvyšuje dane, odvody, poplatky a zhoršuje situáciu najmä malým podnikateľom, na druhej strane rozdáva verejné zdroje spriazneným firmám," vyhlásil.
      

Chemička má za pomoc od štátu preinvestovať 300 miliónov eur a udržať zamestnanosť v podniku. Daňová úľava sa má týkať investície do výroby čpavku. V minulosti firma avizovala, že ak by štátnu pomoc nezískala, túto výrobu by mohla premiestniť do inej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies