30. máj- Svetový deň sklerózy multiplex

NETKY.SK • 28 Apríl 2023, 06:33 • 2 min
30. máj- Svetový deň sklerózy multiplex

BRATISLAVA - Ľudia postihnutí SM sa neraz cítia osamelí a izolovaní. Lepší prístup k ich podpore a liečbe im môže zmeniť život. Preto sa na ľudia na celom svete spájajú pod hashtagom #MSConnections na obhajobu dostupnejšej modernej zdravotnej a sociálnej starostlivosti aby ukázali verejnú podporu týmto pacientom.

slovakia

left justify in out

 

Transplantácie kmeňových buniek u roztrúsenej sklerózy


Roztrúsená skleróza je zápalové ochorenie postihujúce centrálny nervový systém. Objavuje sa v mladom veku a postihuje prevažne ženské pohlavie. Ochorenie má rôznorodý priebeh.
V súčasnosti aj napriek dostupnosti 18 liekov u niektorých pacientov nie je možno docieliť zastavenie pokračujúcej aktivity ochorenia. Prebieha neustále snaha nájsť čo najúčinnejšiu liečbu ktorá by viedla k vyliečeniu ochorenia. V poslednej dobe pokrok najmä v oblasti molekulárnej biológie prináša nové prístupy v terapii aj do oblasti neurológie. Takýmto príkladom je postupné zavádzanie do liečby aj roztrúsenej sklerózy transplantácie kmeňových buniek. „Ide o použitie nezrelých buniek za účelom zastavenia progresie ochorenia, a tiež súčasne podpory obnovy už poškodených častí nervového systému. Je významné, že v tejto oblasti sú prvé skúsenosti aj u nás, a to tiež u pacientov s roztrúsenou sklerózou. V súčasnosti sa ukazujú úspechy pri použití tejto liečby aj u viacerých iných degeneratívnych ochorení ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba,“ uvádza prof. MUDr. Ľubomír Lisý DrSc. Bunkové terapie majú potenciál zlepšiť nie len progresiu tohto ochorenia ale aj uľaviť pacientom od symptómov, ktoré s ním súvisia. Už vyše 20 rokov sa pri liečbe SM používa transplantácia krvotvorných kmeňových buniek, ktorá umožňuje podanie vysokodávkovej chemoterapie alebo rádioterapie na potlačenie autoimunitných protizápalových procesov. Cieľom takéhoto „reštartu“ imunitného systému je nielen zastavenie zhoršovania neurologického poškodenia, ale aj zlepšenie klinického stavu. Z dôvodu prevencie mortality spojenej s transplantáciou sa uprednostňujú vlastné – autológne transplantácie krvotvorných

kmeňových buniek. Zdrojmi krvotvorných kmeňových buniek sú kostná dreň, periférna krv a pupočníková krv. V súčasnej dobe je možné na Slovensku poskytnúť túto formu liečby detským aj dospelým pacientom. „V klinickom skúšaní sú bunkové terapie so zameraním na možnú transplantáciu neurálnych kmeňových buniek alebo využitie prípravkov z mezenchymálnych kmeňových buniek získaných z perinatálnych tkanív (pupočníková krv, tkanivo pupočníka a placenta). V preklinickom skúšaní je aj špecifická CAR-T terapia so zameraním na auto-reaktívne T bunky,“ dopĺňa Dominika Valent Raffajová, Medical Advisor Cord Blood Center Group.

 

Deviaty ročník Od Tatier k Dunaju


Kým sa nájde liek na úplné vyliečenie pacientov s SM, či ešte lepšie vakcína na predchádzanie tohto ochorenia – nevyliečiteľní optimisti – pacienti s SM združení v Združení sclerosis multiplex Nádej pripravujú už 9. Ročník osvetového cyklistického podujatia. 23- 27.5.2023 sa zase stovky – registrácia ešte trvá – pacientov a ich podporovateľov vydá na bicykloch zo Štrbského plesa do Bratislavy, aby šírili povedomie o tomto ochorení, jeho prejavoch, potrebe včasnej diagnostiky a správnej liečby. „Tento rok máme mimoriadne náročnú trasu, náročný je i náš život s týmto ochorením. Nevzdávame sa a sme vďační zakaždú podporu. Podporte nás prosím, zamávajte, zatrúbte, príďte na námestia, budeme sa veľmi tešiť,“ vyzýva predsedníčka združenia Nádej Jaroslava Valčeková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies