Ste aj vy posadnutý týmto novým trendom?

NETKY.SK • 14 Júl 2019, 10:43 • 2 min
Ste aj vy posadnutý týmto novým trendom?

BRATISLAVA - Každý z nás pozná aspoň jedného človeka, ktorý podlieha módnym trendom v stravovaní, vyhýba sa všetkému, čo je priemyselne spracované, prípadne zavrhuje všetky „obyčajné“ potraviny.

slovakia

left justify in out

Ortorexi vzniká, keď máš posadnutosť zdravým jedlom a skôr dáš na svoju neskonalú túžbu po ňom ako na zdravý sedliacky rozum. Je to novodobý trend a bohužiaľ aj nová porucha príjmu potravy, ktorá zatiaľ veľmi známa nie je medzi ľuďmi.

 

Ortorexiu už v roku 1977 definoval ako chorobu doktor Stevena Bratman. A vymyslel tutorial (manuál) ako ortorexiu rozpoznať. Je to tzv. Bratman test a orto dotazník, v ktorom cez desať odpovedí na otázky sa dá rozpoznať, či pacient trpí ortorexiou.

 

Hlavnou náplňou života ortorektika je úzkostlivé plánovanie a príprava jedál. Svoj deň väčšinou nezačne bez toho, aby si nepremyslel, čo si dá na raňajky, desiatu, obed a večeru.

 

obrazok

 

Ortorektici majú s anorektikmi veľa spoločného – oba „tábory“ sa snažia dosiahnuť kontrolu nad svojím životom prostredníctvom stravy. Hľadajú tak stratené sebavedomie alebo určité duchovné naplnenie. Je tu však zásadný rozdiel.

 

Väčšie riziko vzniku ortorexie majú ľudia so sklonom k submisivite a závislostiam, ľudia, ktorí sa potrebujú podriadiť autorite, ľudia s nedostatočným sebavedomím, ktorých ľahko ovplyvňuje okolie a ľudia s rôznymi skrytými alebo prejavenými neurózami.

 

Hoci je ortorexia často pozorovaná, nie je uznaná ako psychická porucha. Odporučený je multidisciplinárny prístup (lekár - psychiater, psychológ, dietológ) a kombinácia farmakoterapie (antidepresíva), kognitívno-behaviorálnej terapie a psychoedukácie. Pri ľahších formách je možná ambulantná liečba.

 

Pri závažnejších formách s výrazným hmotnostným úbytkom a podvýživou je odporučená hospitalizácia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona