Štátny žalobca ukončil krížový výsluch Pistoriusa

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 11:29 • 2 min
Štátny žalobca ukončil krížový výsluch Pistoriusa

PRETÓRIA - Štátny žalobca v utorok ukončil päť dní trvajúci krížový výsluch Oscara Pistoriusa. Bývalý paralympijský a olympijský atlét z JAR čelí obvineniu z úkladnej vraždy priateľky Reevy Steenkampovej, ktorú zabil 14. februára 2013 štyrmi ranami zo svojej pištole v čase, keď bola na toalete.

slovakia

left justify in out

Žalobca Gerrie Nel zosumarizoval scenár, ako prišlo ku streľbe a hendikepovanému športovcovi povedal, že jeho čin bola úmyselná vražda: "Vystrelili ste štyri strely cez dvere, pričom ste vedeli, že stojí za nimi. Bola zamknutá v kúpelni a vy ste sa ozbrojili zbraňou s cieľom strieľať a zavraždiť ju." 

 

"To nie je pravda," reagoval Pistorius.
      

Šesťnásobný paralympijský víťaz tvrdil, že strieľal v domnienke, že sa v dome nachádza zlodej. Nel sa snažil dokázať, že Pistorius klame a svoju priateľku zabil úmyselne. Podľa Nela, ktorý má pre nekompromisný štýl vypočúvania a svoje praktiky pri obžalobe zločincov v juhoafrickom súdnictve prezývku "pitbul", používal Pistorius počas výsluchu emócie na to, aby zakryl svoje klamstvá vo výpovedi. V pondelok sa Pistorius štyrikrát rozplakal a vyzvracal sa do vedra. Sudkyňa Thokozile Masipová dvakrát pojednávanie prerušila.
      

Štátny žalobca tvrdí, že Pistorius po prvej rane zmenil svoj cieľ, aby sa uistil, že Steenkampovú zasiahol. Modelka zomrela po troch strelných ranách, jednu Pistorius minul. "Zmenili ste cieľ, keď ste počuli zvuk držiaka na časopisy," povedal Nel. Pistorius túto verziu poprel a z roztraseným hladom povedal. "Nestrieľal som na Reevu." Pistorius tvrdí, že po prvom výstrele nepočul hlas Steenkampovej, viacero svedkov však potvrdilo, že počulo z domu krik. Športovec stále trvá na verzii, že pálil na neznámeho votrelca a Nelovu otázku, čo počas streľby kričal, odpovedal: "Kričal som, vypadni z môjho domu!" povedal Pistorius.
      

Nel obvinil Pistoriusa, že on a Steenkampová sa počas inkriminovanej noci pohádali a ona sa z toho dôvodu zamkla na toalete. Pistorius ju mal nasledovať, zámerne na ňu vystreliť štyri rany, z toho tri ju zasiahli a neskôr usmrtili. Vo výpovedi Pistoriusa sa objavili nejasnosti v súvislosti s posteľnou prikrývkou. On tvrdí, že bola na posteli, ale fotografie ju zachytili na zemi. Proti obžalovanému hovoria aj pohodené rifle obete na posteli, ktorá sa podľa žalobcu po hádke chystala z domu odísť.  V prípade dokázania viny hrozí Pistoriusovi trest od 25 rokov až doživotie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies