Štátny pohreb exprezidenta Šimona Peresa bude v piatok v Jeruzaleme

NETKY.SK • 28 September 2016, 09:02 • 2 min
Štátny pohreb exprezidenta Šimona Peresa bude v piatok v Jeruzaleme

TEL AVIV - Telesné pozostatky bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel dnes vo veku 93 rokov, budú vystavené vo štvrtok v budove Knesetu (izraelského parlamentu) v jeruzalemskej štvrti Givat Ram. Štátny pohreb sa uskutoční v tom istom meste v piatok, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Členovia zákonodarného zboru sa zídu na mimoriadnom zasadnutí o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ), následne budú oznámené detaily týkajúce sa štátneho pohrebu.

 

Izraelské školy dnes začali vyučovanie hodinou venovanou životu a dielu zosnulého štátnika. Rezort školstva pripravil náučný program pre všetky vekové skupiny.

 

Peresa hospitalizovali pred dvoma týždňami v Šebovom zdravotnom stredisku (Tel ha-Šomer) pri Tel Avive s bolesťami hlavy po hodinovom prejave. Následne utrpel silnú mŕtvicu s krvácaním do mozgu a bol napojený na dýchacie prístroje. Hoci sa jeho zdravotný stav mierne zlepšil, dnes v ranných hodinách skonal.

 

Peresovi v roku 1994 udelili Nobelovu cenu za mier po tom, ako rok predtým tajne dojednal prelomovú mierovú dohodu s Palestínčanmi. Cenu si prebral spoločne s izraelským premiérom Jicchakom Rabinom a palestínskym lídrom Jásirom Arafatom. Peres však stál aj za rozvojom izraelského obranného sektora vrátane jadrového programu.

 

Jeho povesť mierotvorcu bola poškodená zlyhaním mierových dohôd medzi izraelskou vládou a Palestínčanmi, podporou výstavby židovských osád v Predjordánsku, ako aj masakrom v libanonskej osade Káná, kde bolo v roku 1996 počas bojov medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh zabitých 106 civilistov a 116 utrpelo zranenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies