Niektorí študenti v Čechách sú zaočkovaní už štyrikrát! Ako je to možné?

NETKY.SK • 25 September 2021, 17:3 • 2 min
Niektorí študenti v Čechách sú zaočkovaní už štyrikrát! Ako je to možné?

Niektorým zahraničným študentom Česko neuznáva vakcináciu z ich krajiny. Pri ubytovaní na internátoch, čo je podmienka štipendia, sa preto musia pravidelne na vlastné náklady testovať. Niektorí sa však vynašli, no je to pre nich bezpečným riešením?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová. Problémy majú najmä študenti z afrických krajín, konkrétne napríklad 90 študentov z Ghany. Ďalší sú z Číny, Gruzínska alebo Zambie. "Väčšina z nich má hlboko do vrecka. Ak sa nebudú každý týždeň testovať, tak im hrozí vylúčenie z internátu a nám pokuta. Mnoho študentov túto absurdnú situáciu rieši tým, že sa nechajú znovu očkovať aj v Česku, takže už majú niektorí  štyri dávky Pfizeru," upozornila Nerudová.

 

img

 

Je to bezpečné?

Nechať si aplikovať v krátkej dobe ďalšie dve dávky vakcíny, či už od Pfizer/BioNTech alebo Moderny, je podľa podpredsedníčky vakcinologickej spoločnosti Hany Cabrnochovej nepreverené a riskantné.

 

Možno vás zaujme: Obávate sa chrípky a prechladnutia? Kedy nám hrozia zápaly pľúc?

 

img

 

"Ak je to človek, ktorý nemá oslabenú imunitu, tak mu to zlepšenie imunity neprináša. Je tu aj otázka reaktogenity (možné reakcie a vedľajšie účinky) po takomto množstvo dávok. Na podanie štyroch dávok žiadne dáta neexistujú. Nie je to postup, ktorý by bol schválený." Dodala, že aj posilňujúca tretia dávka sa odporúča prevažne rizikovým skupinám.

 

Ako sa cudzinec dostane k očkovaniu v Čechách?

K očkovanie sa môžu cudzinci dostať pomerne ľahko. Pokiaľ nedoloží všetky potrebné doklady a štát si nemá ako overiť ich vakcináciu, jednoducho to zamlčia. Zdravotníci v očkovacom mieste nemajú mechanizmy, ako informácie z cudziny získať.

 

img

 

Možno vás zaujme: Šéf Moderny predpovedal koniec pandémie. Ako to vidí?

 

"Postupujeme podľa pokynov. Musíme tým ľuďom informácie do ISIN (Informačný systém infekčných chorôb) na mieste zaniesť. To môžeme urobiť, len pokiaľ ich zaočkujeme, alebo máme všetky potrebné oficiálne dokumenty a potvrdenie o očkovaní z danej krajiny," povedala Právu hovorkyňa brnianskej fakultnej nemocnice Veronika Plachá. Podmienkou je tiež vakcína schválená Európskou liekovou agentúrou.

 

Podobný problém

Podobný problém riešili začiatkom leta aj cudzinci očkovaní v USA. Tieto certifikáty už Česko uznáva a môže ich platnosť preveriť. Rovnako ako z krajín EÚ a ďalších spriatelených štátov. Popri tom nadviazal rezort zdravotníctva spoluprácu s ďalšími 27 mimoeurópskymi štátmi, pokiaľ ide o preparáty schválené v EÚ. Ide napríklad o Brazíliu, Srbsko, Arménsko alebo Britániu. Dohoda je tiež s Ukrajinou, Tureckom a Severným Macedónskom. 

 

img

 

Ako by sa dal problém vyriešiť?

Problém je podľa rektorky Nerudovej systémový. Ak by spomenutí študenti bývali na priváte, vôbec by to podľa nej riešiť nemuseli. Keďže však ide o štipendijný program, kde je udelenie víz spojené s ubytovaním na internáte, vzniká tento problém.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona