Štát ušetrí 70 miliónov, vyhral v spore o Chemko Strážske

NETKY.SK • 5 Február 2015, 10:04 • 2 min
Štát ušetrí 70 miliónov, vyhral v spore o Chemko Strážske

BRATISLAVA – Súdny proces, v ktorom firma Zachem žalovala Fond národného majetku (FNM) SR o 30 miliónov eur za stratu akcionárskeho podielu v Chemku Strážske, je na konci. Informujú o tom dnes Hospodárske noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Žaloba bola zamietnutá prvostupňovým rozsudkom zo dňa 12. júna 2013, ktorý bol potvrdený rozsudkom Krajského súdu v Košiciach zo dňa 25. septembra 2014. Za roky vyčíslená strata s úrokmi narástla na rovných 75 miliónov eur. Pre FNM ho vyhrala advokátska kancelária Koval & spol. z Banskej Bystrice. "Štátu tým ušetrila viac ako 72 miliónov eur," povedala pre HN hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková.

 

Spoločnosť Zachem zo Strážskeho žalovala FNM ešte v starej mene a žiadala takmer miliardu slovenských korún. Zachem totiž v roku 2003 prišiel približne o 30 % akcií gigantickej chemičky, keďže neplnil povinnosti podľa privatizačnej zmluvy. Vo fabrike tak stratil majoritu.

 

Keď sa kauza pred troma rokmi opäť vystupňovala, fond sa narýchlo a bez verejného obstarávania dohodol s advokátmi z Koval & spol. Na obídenie verejnej súťaže ako prvý upozornil týždenník Plus 7 dní. Priame zadanie pritom malo byť podľa fondu len dočasným riešením, kým z verejného obstarávania nevzíde legitímny víťaz.

 

Na čele advokátskej kancelárie stojí právnik Juraj Koval, ktorý je známy aj ako šéf firmy Medical Group SK. Tá sa zviditeľnila predajom údajne predraženého CT piešťanskej nemocnici. Kancelária mala právne služby poskytovať zdarma, odmenu by dostala iba v prípade úspechu v spore. A to sa podarilo, aj preto si na účet pripíše 2,7 milióna eur, uviedli dnes HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies