Štát spustil pokuty za neplatnú STK: Nefunguje však na 100%

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 12:23 • 2 min
Štát spustil pokuty za neplatnú STK: Nefunguje však na 100%

Štátny systém na automatické posielanie pokút za STK už spustili. Vodiči ktorí nemajú platnú technickú a emisnú kontrolu, by sa odteraz mali mať na pozore.

slovakia

left justify in out

Informoval denník Hospodárske noviny. Prvé pokuty za neplatnú estékačku sa už odoslali, ale systém ešte nenabehol vo všetkých mestách. Podľa údajov, ktoré denníku zaslalo ministerstvo dopravy, z okresných úradov odišlo k pondelku 27. júna 130 rozkazov.

 

"V súčasnosti prebieha kontrolovaná ostrá prevádzka," informovala hovorkyňa rezortu Karolína Ducká. Dodala, že rezort naďalej kontroluje funkčnosť celého projektu. Automatické tresty sú súčasťou takzvaného Jednotného informačného systému v cestnej doprave (JISCD) za 25 miliónov eur.

 

Je to ten istý systém, cez ktorý by malo bežať aj pokutovanie za chýbajúce e-známky. S estékačkami je na rozdiel od trestania čiernych jazdcov na diaľnici štát úspešnejší. Ani tu však nemusí postihnúť skutočne všetkých, ktorí nemajú STK v poriadku.

 

"V databáze sa nachádzajú len vozidlá od určitého roku, kedy začala platiť povinnosť pre stanice technickej kontroly vykonávať túto činnosť online. Tým sa začala plniť databáza vozidiel, ktoré absolvovali kontrolu. Ale vozidlá, ktoré boli niekde odložené ešte predtým, v databáze nie sú. Čiže systém ich nevie postihnúť," povedal dopravný analytik Ján Bazovský. Odborník upozornil aj na ďalšie muchy systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies