Generálny tajomník OSN varoval pred vypuknutím novej studenej vojny

NETKY.SK • 20 September 2021, 11:21 • 2 min
Generálny tajomník OSN varoval pred vypuknutím novej studenej vojny

NEW YORK - Studená vojna by mohla vypuknúť medzi hlavnými svetovými veľmocami, Čínou a USA. Guterres vyzval na obnovu vzájomných vzťahov ešte skôr, ako sa problémy medzi týmito dvomi veľmi vplyvnými krajinami rozšíria aj do zvyšku sveta.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v rozhovore, ktorý cez víkend poskytol tlačovej agentúre AP,  pred utorkovým začiatkom všeobecnej rozpravy 76. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

 

Guterres uviedol, že dve hlavné ekonomiky sveta by mali spolupracovať v oblasti klímy a tvrdšie vyjednávať o obchode a technológiách, a to aj vzhľadom na pretrvávajúce politické rozpory v oblasti ľudských práv, ekonomiky, kybernetickej bezpečnosti a zvrchovanosti v Juhočínskom mori. "Žiaľ, dnes dochádza len ku konfrontácii." 

 

Šéf OSN vyzval na obnovu funkčných vzťahov medzi týmito dvoma mocnosťami, čo je podľa neho "nevyhnutné pre riešenie otázky očkovania, zmeny klímy a mnohých ďalších globálnych výziev, ktoré nie je možné vyriešiť bez konštruktívnych vzťahov v rámci medzinárodnej spolupráce a hlavne medzi superveľmocami".

 

"Musíme za každú cenu zabrániť studenej vojne, ktorá by bola odlišná od tej predchádzajúcej a pravdepodobne nebezpečnejšia a ťažšie zvládnuteľná," povedal Guterres.

 

Zároveň uviedol, že zmluva USA a Británie, ktorá umožní Austrálii po prvý raz zostrojiť ponorky na atómový pohon tak, aby mohla fungovať nepozorovane v Ázii, "je len malým kúskom zložitejšej skladačky... úplne nefunkčného vzťahu medzi Čínou a USA".

 

Prečítajte si: OSN organizuje najväčšie diplomatické stretnutie na svete

 

V rozsiahlom rozhovore sa generálny tajomník OSN vyjadril aj k trom hlavným problémom, ktorými sa budú svetoví lídri tento týždeň zaoberať: k zhoršujúcej sa klimatickej kríze, stále zúriacej pandémii koronavírusu a neistej budúcnosti Afganistanu pod vedením nových lídrov z militantného hnutia Taliban, ktorí prevzali moc v krajine 15. augusta.

 

V súvislosti s úlohou OSN v súčasnom Afganistane je podľa Guterresa ilúziou domnievať sa, že svetová organizácia svojou angažovanosťou "bude zrazu schopná vytvoriť inkluzívnu vládu, zaručiť dodržiavanie ľudských práv či zaručiť to, že v Afganistane už nikdy nebudú existovať teroristi a že sa skoncuje s obchodovaním s drogami".

 

Ako podotkol, Spojené štáty a mnoho ďalších krajín mali v Afganistane tisíce vojakov a minuli bilióny dolárov,  neboli schopní vyriešiť problémy tejto krajiny. Niektorí tvrdia, že ich ešte zhoršili.

Napriek tomu, že OSN má "obmedzenú kapacitu a obmedzený vplyv," podľa Guterresa zohráva organizácia kľúčovú úlohu v úsilí o poskytovanie humanitárnej pomoci Afgancom. OSN taktiež upozorňuje Taliban na dôležitosť inkluzívnej vlády, ktorá rešpektuje ľudské práva, najmä žien a dievčat.

 

Guterres tiež vyjadril ľútosť nad tým, že štáty nespolupracujú v boji proti globálnemu otepľovaniu a nezabezpečujú očkovanie obyvateľov v každej krajine. "Neboli sme schopní dosiahnuť skutočný pokrok v súvislosti s účinnou koordináciou globálneho úsilia," povedal na margo uplynulého roka boja s pandémiou.

 

Takisto opätovne naliehavo vyzval 20 najväčších ekonomických mocností sveta (G20), ktoré na začiatku roka 2020 neprijali jednotné opatrenia proti ochoreniu COVID-19, aby vytvorili podmienky pre globálny plán očkovania. Takýto plán podľa neho musí spojiť krajiny vyrábajúce vakcíny s medzinárodnými finančnými inštitúciami a farmaceutickými spoločnosťami, aby zdvojnásobili výrobu a zaistili spravodlivú distribúciu. "Myslím, že je to možné. Závisí to od politickej vôle." 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies