Stáročný symbol krásy užíval kokaín a mal tetovanie. Príbeh cisárovnej Sissi má smutný koniec

NETKY.SK • 11 Január 2024, 23:58 • 2 min
Stáročný symbol krásy užíval kokaín a mal tetovanie. Príbeh cisárovnej Sissi má smutný koniec

Sissi bola považovaná za jednu z najkrajších žien svojej doby. Mala vysokú a štíhlu postavu, ktorú si udržiavala prísnou diétou a cvičením. Jej najslávnejším atribútom bol jej úzky pás, ktorý meral od 40 do 50 cm v obvode a bol dosiahnutá pomocou korzetov.

slovakia

left justify in out

Cisárovná Elisabeth, známa aj ako Sissi, bola jednou z najslávnejších a najobľúbenejších postáv európskej histórie. Jej život bol plný zaujímavostí a bizarných faktov, ktoré odhaľujú jej komplikovanú osobnosť a osud. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich.

Neplánovaná svadba

Sissi sa narodila 24. decembra 1837 v Mníchove ako dcéra bavorského vojvodu Maxmiliána Josefa a jeho manželky Ludoviky. Vyrastala v bezstarostnom prostredí na zámku Possenhofen pri jazere Starnberg.

Ako vojvodkyňa z vedľajšej vetvy dynastie Wittelsbachovcov nemala veľké šance stať sa cisárovnou. To sa však zmenilo, keď ju sprevádzala jej staršia sestra Heléna (Nene) a matka na zoznámenie s rakúskym cisárom Františkom Jozefom.

Ten mal totiž v pláne požiadať o ruku Nene, ktorú mu vybrala jeho matka, arcivojvodkyňa Žofia. No keď uvidel pätnásťročnú Sissi, okamžite sa do nej zamiloval a trval na tom, že si ju vezme. Jeho matka bola proti, ale nakoniec ustúpila a mladý pár sa oženil 24. apríla 1854 vo Viedni.

Ikona módy a krásy

Sissi bola považovaná za jednu z najkrajších žien svojej doby. Mala vysokú (172 cm) a štíhlu postavu, ktorú si udržiavala prísnou diétou a cvičením. Jej najslávnejším atribútom bol jej úzky pás, ktorý meral od 40 do 50 cm v obvode a bol dosiahnutá pomocou korzetov a tzv. tightlacingu.

Sissi bola tiež medzi prvými, ktoré opustili spodničky a krinolíny a uprednostňovali jednoduchšiu a štíhlejšiu siluetu. Ďalšou jej pýchou boli jej husté gaštanové vlasy, ktoré siahali až na zem a vyžadovali si niekoľkohodinovú starostlivosť každé ráno. Sissi bola celosvetovo známa ako ikona módy a trendsetterka. Keď mala 32 rokov, prestala sa fotiť a portrétovať, aby si zachovala svoj mladistvý imidž.

Závislosť na morfiu a kokaine

Sissi bola nielen krásna, ale aj inteligentná a vzdelaná. Ovládala viacero jazykov, vrátane maďarčiny, ktorú sa naučila kvôli svojej láske k Maďarsku. Zaujímala sa o literatúru, filozofiu, históriu a politiku.

Písala aj vlastné básne, ktoré však neboli veľmi úspešné. Sissi bola však aj veľmi citlivá a náchylná k depresii a úzkosti. Trpela aj rôznymi fyzickými ťažkosťami, ako napríklad migrénou, zápchou, anémiou a zápalom pľúc. Na zmiernenie svojich bolestí a nálad používala morfium a kokain, ktoré boli v jej dobe bežne dostupné a odporúčané lekármi. Sissi mala vo svojom inventári aj kokainovú striekačku, ktorú si pravdepodobne aplikovala sama. Okrem toho fajčila až 40 cigariet denne a pila tureckú kávu.

Tetovanie kotvy a láska k moru

Sissi milovala more a cestovanie. Navštívila mnohé krajiny Európy, Afriky a Ázie. Jednou z jej obľúbených destinácií bol ostrov Korfu, kde si nechala postaviť zámok Achilleion, venovaný gréckemu hrdinovi Achillovi. Na ostrove si tiež nechala vytetovať kotvu na ľavom ramene, aby vyjadrila svoju vášeň k moru.

Sissi bola tiež vynikajúca jazdkyňa na koni a milovala prírodu a zvieratá. Na svojich cestách sa často stretávala s rôznymi osobnosťami, ako napríklad anglickou kráľovnou Viktoriou, nemeckým cisárom Vilémom II. alebo írskym básnikom Oscarom Wildom.

Tragický osud jej rodiny

Sissi bola síce obdivovaná a milovaná, ale aj nešťastná a osamelá. Jej manželstvo s Františkom Jozefom nebolo šťastné, pretože on ju zanedbával a podvádzal s inými ženami. Sissi nemala dobrý vzťah ani s jeho matkou Žofiou, ktorá ju ponižovala a obmedzovala.

Sissi sa snažila byť dobrá matka pre svoje štyri deti, ale nemala na ne veľký vplyv. Jej najstaršia dcéra Zuzana bola nútená vydať sa za talianskeho kráľa Umberta I., ktorého nemala rada. Jej jediný syn Rudolf zomrel za nevyjasnených okolností spolu so svojou milenkou Mariou Vetserovou v Mayerlingu.

Jej najmladšia dcéra Mária Valéria bola jediná, ktorá ju skutočne milovala a podporovala. Sissi bola tiež zasiahnutá smrťou svojej obľúbenej sestry Žofie, ktorá zomrela na maláriu, a svojho brata Maxmiliána, ktorý bol popravený ako mexický cisár. Sissi sa stiahla do ústrania a cestovala po svete, hľadajúc útechu a zmysel života.

Smrť v Ženeve

Sissi sa nikdy nevrátila do Viedne, ktorú nenávidela. Jej poslednou zastávkou bola Ženeva, kde sa ubytovala v hoteli Beau-Rivage pod falošným menom. Dňa 10. septembra 1898 sa vybrala na prechádzku k jazeru spolu so svojou dámou spoločnosťou.

Na ceste ju zastavil anarchista, ktorý ju bodol do hrude ostrým predmetom. Sissi sa zrútila, ale ešte bola pri vedomí. Keď sa vrátila do hotela, jej stav sa zhoršil a o chvíľu zomrela.

Lekári zistili, že bola bodnutá do srdca ostrou ihlou, ktorá prenikla cez jej korzet a šaty. Zabijak bol Luigi Lucheni, taliansky anarchista, ktorý chcel zavraždiť nejakého panovníka. Sissi bola náhodnou obeťou, pretože pôvodne mal v pláne zabiť francúzskeho prezidenta, ktorý však zmenil svoj cestovný plán.

Lucheni bol zatknutý a odsúdený na doživotie. Sissi bola pochovaná v cisárskej krypte v Kapucínskom kostole vo Viedni. Jej smrť šokovala celú Európu a zanechala za sebou legendu o krásnej, milovanej a nešťastnej cisárovnej.

Zdroje:

www.palaces-of-europe.com/things-you--didnt-know-about-empress-elisabeth-sisi.html

www.metropole.at/5-things-about-elisabeth-sissi/

www.visitingvienna.com/culture/sisi/

www.unitrips.org/en/facts-about-sissi-the-empress-of-austria/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Nový Čas
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies