Stalo sa 7. februára

NETKY.SK • 7 Február 2013, 08:11 • 2 min
Stalo sa 7. februára

Stalo sa 7. februára - Life style Narodenia 1812 - narodil sa britský spisovateľ Charles Dickens.

slovakia

left justify in out

imgNarodenia 

1812 - narodil sa britský spisovateľ Charles Dickens. Z diela: Pamäti klubu Pickwickovcov, Oliver Twist, Život a dobrodružstvá Nicholasa Nicklebyho, Vianočná koleda, David Copperfield, Príbeh obchodného cestujúceho a i. Zomrel v roku 1870. 

1942 - narodil sa český hudobník Ivan Mládek. V roku 1966 prvýkrát vystúpil so svojou kapelou Banjo Band. Známy je najmä vďaka televíznym zábavným programom, zložil viac než 400 piesní. Venuje sa i písaniu humoristických poviedok a scenárov a maľovaniu. 

1946 - narodil sa britský herec Pete Postlethwaite. Za výkon v politickej dráme V mene otca ho nominovali na Oscara v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Zahral si napríklad aj v snímkach Posledný Mohykán, Podozriví, Amistad, Pobrežné správy, Nepohodlný, Mesto alebo Počiatok. Zomrel v roku 2011. 

1948 - narodila sa česká herečka Jana Preissová. Pôsobila v pražskom Divadle na zábradlí a od roku 1990 je členkou Národného divadla. Účinkovala tiež vo filmoch, napríklad Rozmarné léto, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny a mnohých ďalších. Za účinkovanie vo filme Řád získala Českého leva ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Je manželkou herca Viktora Preissa. 

1951 - narodil sa český herec Miroslav Donutil. Dlhoročný člen brnianskeho Divadla na provázku, od roku 1990 člen Národného divadla v Prahe. Z filmov: Balada pro banditu, Postřižiny, Tankový prapor, Černí baroni, Dědictví aneb Kurvahošigutntag, Hotýlek v srdci Evropy, Fany, Pelíšky, Nuda v Brně, Želary, Román pro ženy, Román pro muže a i. Za účinkovanie vo filme Pasti, pasti, pastičky získal Českého leva ako najlepší herec v hlavnej úlohe. 

1965 - narodil sa americký komik, herec a režisér Chris Rock. Z filmografie: Dogma, Za mrežami, Moja žena a iné katastrofy, Dospeláci, 2 dni v New Yorku, Ako porodiť a nezblázniť sa a i. 

1968 - narodil sa bývalý hokejista Peter Bondra. Hral za Košice a od roku 1990 pôsobil v USA. Autor víťazného gólu Slovenska vo finálovom zápase proti Rusku a najlepší strelec MS 2002 (7 gólov). Svoje pôsobenie v NHL ukončil v sezóne 2006/2007 v tíme Chicago Blackhawks. Bol generálnym manažérom slovenskej reprezentácie. Založil charitatívnu organizáciu Scoring for Children. 

1974 - narodil sa americký hip-hopový producent J Dilla, vl. m. James Dewitt Yancey. Pôsobil v skupine Slum Village aj ako sólový interpret. Spolupracoval s interpretmi ako napríklad A Tribe Called Quest, De La Soul, Busta Rhymes alebo Common. Albumy: Donuts, The Shining, Donut Shop. Zomrel v roku 2006. 

1978 - narodil sa americký herec Ashton Kutcher. Známym sa stal vďaka seriálu Tie roky sedemdesiate. Zviditeľnilo ho tiež manželstvo s herečkou Demi Moore. Filmy: Kámo, kde mám fáro?, Šialené rande, Medové týždne, Dvanásť do tucta, Atentát v Ambassadore, Mejdan v Las Vegas, Valentín, Silvestrovská noc, Hlavne nezáväzne a i. 


Úmrtia 

1994 - zomrela herečka Naďa Hejná. V roku 1944 bola spoluzakladateľkou Komorného divadla v Martine, ktoré sa neskôr premenovalo na Divadlo SNP. Stvárnila vyše 100 ženských postáv, napríklad Líza v Shawovej komédii Pygmalion, Silvia vo Zvonovom Tanci nad plačom. Zaujala tiež dvoma podobami matky - v Barč-Ivanovej a Čapkovej Matke. Hrala vo filmoch: Pole neorané, Marketa Lazarová, Očovské pastorále, Biela stužka v tvojich vlasoch, Zabudnite na Mozarta a i. Vnučka národného dejateľa Ambra Pietora a teta režiséra Miloša Pietora. Narodila sa v roku 1906. 

2000 - zomrel americký rapper Big Pun, vl. m. Christopher Lee Rios. Počas svojho života vydal dva albumy Capital Punishment a Yeeeah Baby, posmrtne mu vyšla ešte nahrávka Endangered Species. Narodil sa v roku 1971. 

2002 - zomrela herečka Marta Bieliková-Černická. Pôsobila v Činohre Slovenského národného divadla (SND) a od roku 1946 do odchodu do dôchodku v roku 1979 bola členkou Činohry Novej scény v Bratislave. Účinkovala vo filmoch Vlčie diery, Priehrada, Biela stužka v tvojich vlasoch, v televízii: Medený gombík, Tereza, Jedenáste prikázanie. Z divadelných úloh: Mimi v Čapkovom Lúpežníkovi, Líza Doolitlová v Shawovej komédii Pygmalion, Anna Franková v Goodrichovej a Hackettovej hre Denník Anny Frankovej, Anfisa v Čechovových Troch sestrách a i. Manželka režiséra Paľa Bielika. Narodila sa v roku 1920. 


Ostatné udalosti 

1964 - britská skupina Beatles prvýkrát vystupovala v New Yorku. Bol to jeden z najvýznamnejších momentov v histórii televízie. 

1984 - americký astronaut Bruce McCandless podnikol ako prvý na svete výstup do vesmírneho priestoru bez bezpečnostného lana.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies