Stalo sa 6. augusta

NETKY.SK • 5 August 2012, 14:47 • 2 min
 Stalo sa 6. augusta

Stalo sa 6. augusta - Life style 6.

slovakia

left justify in out

img

6. augusta Svetový deň boja za zákaz jadrových zbraní - Deň Hirošimy

 
Narodenia
1881 - narodil sa britský bakteriológ Sir Alexander Fleming. Spolu s Howardom Walterom Floreym a Ernstom Borisom Chainom získal v roku 1945 Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za objav penicilínu a jeho antibiotických účinkov na baktérie. Zomrel v roku 1955.
1928 - narodil sa americký maliar rusínskeho pôvodu Andy Warhol, vl. m. Andrew Varchola Jr. Zakladateľ pop artu. Pôvodne bol umeleckým návrhárom a komerčným výtvarníkom. Na konci 50. rokov začal maľovať a popularitu získal, keď v roku 1962 vystavil svoje obrazy Campbellových polievkových plechoviek, fliaš coca-coly a drevených replík škatúľ mydla Brillo. V roku 1963 začal s masovou produkciou sieťotlače, vytváral série nekonvenčných portrétov slávnych osobností ako Marilyn Monroe, Mao Ce-Tung, Mick Jagger. Ďalšie slávne obrazy: Kosák a kladivo, Absolut vodka, Posledná večera a i. Zomrel v roku 1987.
1972 - narodila sa britská speváčka, herečka a spisovateľka Geri Halliwell, známa predovšetkým z dievčenskej skupiny Spice Girls. Skupinu opustila v roku 1998. Ako sólová speváčka vydala albumy Schizophonic, Scream If You Wanna Go Faster a Passion. Tiež sa objavila v jednej epizóde televízneho seriálu Sex v meste a zahrala si napríklad aj vo filme Zastaneš a neprežiješ 2. Píše tiež knihy pre deti, je autorkou série príbehov o Ugenii Lavender, ktoré na Slovensku vychádzajú pod názvom Eugénia Levanduľová.
1978 - narodil sa americký rapper Freeway, vl. m. Leslie Edward Pridgen. Albumy: Philadelphia Freeway, Free At Last, Philadelphia Freeway 2, The Stimulus Package. Je tiež členom formácie State Property.
Úmrtia
2005 - zomrel kubánsky spevák Ibrahim Ferrer. Vo svete ho v roku 1999 preslávil album Buena Vista Social Club a rovnomenný dokumentárny film nemeckého režiséra Wima Wendersa, ktorý mapoval históriu hudobníkov slávneho havanského džezového klubu. Vďaka tejto snímke sa výrazne spopularizovala kubánska džezová hudba. Z ďalších albumov: Tierra Caliente: Roots of Buena Vista, Buenos Hermanos, Ay, Candela. V roku 2005 Ferrer absolvoval turné po Európe, počas ktorého sa predstavil aj v Bratislave. Narodil sa v roku 1927.
Ostatné udalosti
1926 - Američanka Gertrude Ederle ako prvá žena preplávala Lamanšský prieliv.
1945 - americký bombardér B-29 pomenovaný Enola Gay zhodil na japonské mesto Hirošima atómovú bombu Little Boy. Mesto bolo úplne zdevastované. Bezprostredne po výbuchu zahynulo asi 70-tisíc až 80-tisíc ľudí, ďalšie desiatky tisíc zomreli neskôr na následky ožiarenia či zranení. O tri dni, 9. augusta, Američania zhodili druhú atómovú bombu na ďalšie japonské mesto Nagasaki. O šesť dní Japonsko kapitulovalo, 2. svetová vojna sa definitívne skončila 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies